Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Juholt ser ut som en vinnare

GÖTEBORG. För tio dagar sedan var Håkan Juholt en förlorare.

Nu ser det plötsligt ut som han kan bli en vinnare.

Omvalet i Västra Götaland kan rita om den politiska kartan – även på riksplanet.

Klicka på bilden för större version.

Omvalet i morgon är ett val på två plan.

På pappret är det ett omval av höstens landstingsval. 164 röster behandlades fel och eftersom marginalerna var mycket, ­mycket små bestämde Valprövningsnämnden att valet skulle göras om. Det är det klart största svenska omvalet hittills.

Men verkligheten är det inte bara ett regionalt omval. Det är också en nationell kraftmätning mellan regeringen och Social­demokraterna.

Omvalet är det första sedan S bytte partiledare i mars och alltså den första demokratiska kontrollen av förtroendet för den nyrenoverade S-toppen med ­Håkan Juholt i spetsen.

Dessutom är det enda valet ­före supervalåret 2014 då det ­både är val till EU-parlamentet och till riksdag, kommun och landsting.

Spänningen är alltså på topp inför morgondagens rösträkning. Dels för att valet är viktigt för regionens 1,2 miljoner väljare. Men också för att det ger en fingervisning om styrkeförhållandena mellan rött och blått på riks­planet.

I valet i höstas stödde 30,9 procent av väljarna Socialdemokraterna. I en lokal väljarbarometer från Sifo, publicerad i början av maj, hade det sjunkit till 27,6 procent.

Då ändrade S-ledningen taktik. Enligt de ursprungliga planerna skulle Håkan Juholt inte ha kampanjat i Västra Götaland under slutspurten.

Men inför utsikterna att för­lora sitt första val som S-ledare bytte Juholt taktik. Han kampanjade i flera orter i Västra Götaland i tisdags. Och återvände, tillsammans med hela S-toppen, till Göteborg i går. Ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich har valtalat i väst tre dagar den senaste veckan.

Det kan ha gett resultat. I en ny Sifomätning som publicerades av Göteborgs-Posten i går stöddes Socialdemokraterna av 32,9 procent av väljarna, två procentenheter mer än i höstens val.

Juholteffekt? Kanske. Men det ökade stödet för Socialdemokraterna kan lika gärna bero på att alla partier lagt in en högre växel den senaste tiden.

I början av maj var bara 37 procent av väljarna säkra på att de skulle rösta i morgondagens val. Nu är siffran 56 procent.

Ett högt valdeltagande gynnar större partier som ­Socialdemokraterna. Det har valforskarna vid Göteborgs universitet slagit fast.

Enligt den nya Sifomätningen stöder 48,6 procent de tre rödgröna partierna. Medan 42,7 tänker rösta på något av alliansens fyra partier.

Om det skulle bli valresultatet kan Håkan Juholt ­seger­- steppa. Han går ur sitt första val som segrare och ger sitt förlustdrabbade parti ny råg i ryggen.

Det kan få konsekvenser på riksplanet. Alla älskar en vinnare.

Skulle det däremot bli förlust kommer bortförklaringarna. ­Eftersom ingen tycker om en förlorare är omvalet i så fall ­bara ett regionalt val utan större betydelse.

Följ ämnen i artikeln