Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

... och Sverige har blivit kallt

FRA ser allt För tio år sedan kunde man skicka sms utan att undra hur många som kunde läsa det. Försvarets radioanstallt kan numera spana på all telefontrafik som passerar Sveriges ledningar. I augusti 2002 grep Säpo en 29-årig man på Västerås flygplats misstänkt för förberedelse till kapning, han friades senare från anklagelserna.

FRA-lagen, europeisk arresteringsorder och svartlistning av människor på lösa boliner.

Usama bin Ladin gjorde Sverige kallare.

Det fanns en lycklig tid för inte alltför länge sedan när man fick metallbestick på flygplanen, kunde skicka sms utan att undra hur många andra än adressaten som kunde läsa det och när det gick att komma in på jobbet utan id-kort.

Det var tio år sedan.

Tidigt i går morse meddelade president Obama att mannen som förändrade världen till det sämre, Usama bin Ladin, hade mördats i Pakistan av amerikanska specialstyrkor.

Världen drog en suck av lättnad. Kanske i förtid. För inga av de inskränkningar som gjordes efter bin Ladins angrepp på demokratin 11 september 2001 kommer att upphävas bara för att han är skjuten och död.

Sverige är ett ganska litet land i norra Europas utkant. Vi är lyckligtvis inte terroristernas förstahandsval. I denna relativa idyll avstod Säpo till skillnad från många av sina internationella kolleger i går från att höja hotnivån. Den ligger kvar på tre, förhöjd risk, där den legat sedan i höstas.
 

Inte ens beredskapen på den svenska basen i Afghanistan höjdes. Den var redan tillräckligt hög, ansåg man.

Men inte ens vi gick alltså skadeslösa från bin Ladins härjningar. Sverige blev, i likhet med resten av världen, kallare efter hans kröning som storskalig mästerterrorist.

Vi kan ta FRA-lagen som ett exempel. Försvarets radioanstalt kan numera signalspana på all telefontrafik som passerar genom landet i ledningar. Vanliga samtal, mms, sms, fax, inget undgår den spanande myndigheten. Förutsatt att de fått tillstånd att spana.

I kriget mot terrorismen, en term uppfunnen av George W Bush, förenade sig Sverige med FN och EU enligt internationella åtaganden. Det hindrade tyvärr inte att det ibland gick både fort och fel.

Ett exempel är de tre så kallade somaliesvenskarna, representanter för den barfota banken al-Barakaat. USA ansåg att pengarna betalade terroristverksamhet, satte upp männen på en lista som faxades till FN:s sanktionskommitté, klubbades och gjordes

bindande av EU. På ett par dygn.
 

Behöver jag påminna att det tog ända till 2008 för de drabbade att rentvå sig. Under tiden var omgivningen i lag förbjuden att ens låna ut pengar till dem. De skulle svältas till döds, var tanken.

Att två egyptier under förödmjukande former hämtades på Bromma flygplats av CIA, fick sätta på sig blöjor, bakbands och flögs till Egypten där de fängslades på mycket oklara grunder (och senare släpptes) kan vi också tacka bin Ladin för. Om det vore något att tacka för.

Ett annat exempel är färskare. Det handlar om två män som fick fyra års fängelse i tingsrätten men friades i hovrätten för stämpling till terroristbrott. De hade babblat om självmordsbombare under en resa till Somalia. Men babbla är fortfarande okej, visade det sig. Man tackar.

Den europeiska arresteringsordern, EU:s gemensamma åklagarorgan Eurojust och datalagringsdirektivet fanns på skisstadiet redan före 11 september. Men det var efteråt de blev verklighet.

Efter historiens hittills värsta terrordåd får militären bistå polisen vid bekämpning av terror (otänkbart efter skotten i Ådalen 1931), buggning och övervakning kan användas i förebyggande syfte, överskottsinformation från hemlig telefonavlyssning får användas för att utreda andra brott och europeisk polis får använda hemlig avlyssning i Sverige.

bin Ladin är död, få om ens någon beklagar det. Men arvet efter honom hade vi mycket gärna varit utan.

Följ ämnen i artikeln