Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Här fullbordas förnedringen

Tomas Östros skildes brutalt från sina arbetsuppgifter

Avtackning och avtackning I går avtackades Thomas Östros från VU. Han fick nöja sig med en ros, medan hans VU-kollega Ibrahim Baylan fick en bamsebukett.

Det gamla partietablissemanget förlorade.

Mot Småland och mot dem som vill ha lite mer vänsterpolitik och mindre tjafs.

När man som Socialdemokraterna storstädar i toppen finns det alltid vinnare och förlorare.

Den största förloraren på ommöbleringen är självfallet Mona Sahlin. Inte bara hon själv försvann ur S-toppen, utan även hennes närmaste medarbetare och förtrogna.

Thomas Östros skildes brutalt från sina arbetsuppgifter. Både som ekonomisk talesman och som ledamot i partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet, VU.

Hans förnedring blev nästan övertydlig under den nye partiledaren Håkan Juholts avtackning i går. Östros fick nöja sig med en ros, medan hans VU-kollega Ibrahim Baylan belönades med en bamsebukett.

”Ibbe” är ännu en av Sahlins närmaste som tvingas bort. Han hann vara partisekreterare i två år. Nu tar han pappaledigt innan han återvänder till riksdagen i höst som en högst ordinär ledamot.

Slutar gör också biträdande partisekreterare Stefan Stern. Han har varit Mona Sahlins grå eminens. För många aktiva socialdemokrater har han varit ett rött skynke och gjorts ansvarig för strategiska missar som det rödgröna samarbetet.

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesman och en av Sahlins förtrogna, petades ur VU men fick en tröstplats i partistyrelsen. Trots det måste hon betraktas som en av maktspelets förlorare.

Det gör märkligt nog även Göran Persson, trots att han inte längre är aktiv. Många av dem han satsade på som partiordförande och statsminister har nu

raderats bort från S-toppen.

I den förra S-toppen, som satt till i lördags, satt sex statsråd. I den nya är det bara tre.

Vinnarna finns på partiets vänsterkant och i Småland. Den som pekas ut som smålänningen Håkan Juholts kungamakare är Johan Persson, kommunalråd i Kalmar.

Där trotsade Socialdemokraterna trenden i valet i höstas och ökade med 1,2 procent till 45,9, över 15 procentenheter mer än på riksnivå.

Persson är inte ensam om att ha lett en lokal och framgångsrik valrörelse. Många av dem som gjorde det har tröttnat på vad de kallar Stockholmsmaffian och inbillade eller reella falangstrider. De vill se mer av resultatpolitik.

Med facit i hand kan de kalla sig vinnare.

Lena Micko kan ses som ett bevis för det. Hon är ett resultatinriktat oppositionsråd från Linköping som nu tar plats i VU.

Till vinnarna hör också Carin Jämtin som slipper traggla fyra år till som oppositionsborgarråd i Stockholm. Hon är nu partisekreterare och ska snart leda sin första valrörelse, omvalen i Västra Götaland och Örebro i maj.

Vinnare är också Leif Pagrotsky som vid 59 års ålder väljs in i verkställande utskottet, VU, liksom riksdagsledamoten Veronica Palm från Stockholm. Båda har vänsterprofil och anses bevisa att partiet har tagit ett steg till vänster.

Om det blir så i verkligheten återstår att se.

Följ ämnen i artikeln