Vallentuna har blivit det nya Vellinge
Så var det dags igen. Nio ensam-kommande flyktingbarn är på väg och missnöjet väller fram. Den rejäla villakommunen är denna gång Vallentuna.
Vad händer med huspriserna? Vi är inte säkra längre!
För drygt två år sedan var det Vellinge. På flera sätt påminner välmående Vallentuna norr om Stockholm om skånska Vellinge, men det finns skillnader.
I Vellinge var det för drygt två år sedan inte svårt att hitta öppet rasistiska röster när ett boende öppnades i byn Hököpinge.
Där var konflikten blottlagd, medan motviljan i Vallentuna är snudd på hövlig. I några fall förklädd till något som liknar omtanke.
Så här skriver ett par i området till kommunen: ”Varken vi eller ni vet vad dessa ungdomar har med sig i ’bagaget’”.
Jag läser fler mejl, ser annan slirig argumentation. En kvinna påpekar att det är ”synd om” de fattiga tonåringarna som måste flytta in i en så fin villa. ”Kontrasten är för stor”, skriver hon.
Hur stort är motståndet? Mejlen är inte många, åtta stycken får jag ut. Några är grovt främlingsfientliga, och illa skrivna. (En man stavar ”blatar”).
Men bristen på rasistisk jargong behöver inte betyda att åsikterna i Vallentuna är mindre grova. Vem vet, de kan vara farligare. Huset har vandaliserats, vatten sprutades in genom ett uppborrat hål.
Jag har ett kryptiskt samtal med Jerry Gabrielsson, ordförande i Bällsta Villaägareförening.
Han fick medlemmarnas uppdrag att kräva ett informationsmöte, som äger rum på måndag. Han säger sig vara positiv till att flyktingbarn integreras.
Så tillägger han:
– Men så finns ju ljusskygga krafter som på ett brutalt sätt kan förstöra den positiva stämningen.
Inte ens det ansvariga kommunalrådet går i skarp polemik. Hon är lågmält plågad. Så har hon också fått nattliga telefonhot. Gunnel Orselius-Dahl (FP) säger:
– Jag förstår att folk undrar och vi ska ha ett möte, informera och öppna en dialog.
Men hur förstående måste en kommunalpolitiker vara? Hur kan man ”informera” bort föreställningen att några somaliska tonåringars närvaro betyder säkerhetsmässig och ekonomisk katastrof?
För två år sedan var jag i Hököpinge där byborna låste cykeln och höll barnen hemma. Flyktingbarnen hade då inte ens flyttat in i sitt nya hem, en oansenlig villa vid ett blåsigt fält. Nu ringer jag och frågar vad som hände sedan. Svaret är: ingenting. Personalen bjöd in byborna på kaffe.
– Det blev lugnt ganska fort. Viktigast var nog snabba och tydliga besked från politikerna, säger Camilla Lindberg (FP), ledamot av omsorgsnämnden.
Hon tillägger att vi får se hur det blir nästa år. Då ska kommunens ensamkommande flyktingbarn få ett nytt boende i Falsterbo.
Utdrag ur breven
"Jag vill uttrycka mitt starka missnöje med att ni tar emot ensamkommande ungdomar/ vuxna."
"Deras hus kommer sjunka i värde och med största sannolikhet kommer våld, rån och våldtäkter öka i området ..."
"Det kanske kunde ha varit bättre i Åby-Park där det finns mer internationella människor."
"När man väljer att flytta till ett ’vanligt’ bostadsområde med villor som man själv äger förväntar man sig inte att kommunen beslutar sig för att starta ett gruppboende där mitt i en villa. Är detta tidsbegränsat? Vi är inte den enda familjen i området som undrar!"
Bällsta villförening
Bällsta Villaägareförening startades 1971 för att tillvarataga intressen gentemot kommunala myndigheter och för att verka för god trivsel för fastighetsägarna i Västra Bällsta.
Området omfattar ca 600 fastigheter/bostadsrätter med övervägande friliggande villor med tomtarealer varierande mellan ungefärligen 300 och 2 000 kvadratmeter.