Saab och vargjakten har blivit metaforer

Jag känner en legendarisk journalist, en sådan som folk faktiskt respekterar. Han är knivskarp, han har integritet, han är alltid påläst. I något sammanhang frågade jag honom vad det var som fick honom att tuffa på, decennium efter decennium.

”Sanningen”, svarade han. Precis så.

Jag var beredd på en massa olika svar: Att granska makten. Att avslöja missförhållanden. Att stå upp för den lille mannen. Alla de stadgefästa svar som säkert står i Journalistförbundets hemliga ed. Men han sa bara ”Sanningen”. Utan minsta spår av ironi. Utan högtidlighet. ”Sanningen”, som om sanningen vore en lika självklar och påtaglig sak som en stol eller en burk ärtsoppa.

Jag tänker på det rätt ofta. Med viss längtan, till och med avund.

Timothy Leary, den gamle knarkaren, sa en gång att vetenskap är rena metaforer. Bildliga uttryck, alltså, bortom sant och osant. En metafor kan vara mer eller mindre träffande, mer eller mindre klargörande, mer eller mindre begriplig. Men den är aldrig sann. Den har alltid ett drag av hittepå. Man kan alltid byta ut en metafor mot en annan.

Leary var några tusen år för sen för att vara först med idén. I själva verket beskrev han något som har blivit en allmän sanning: att vi inte har någon riktig sanning. Bara perspektiv, tolkningar och synvinklar. Allt är metaforer.

Det här har jag också funderat på de senaste veckorna.

Något märkligt är det med två av den senaste tidens stora nyheter, nedläggningen av Saab och vargjakten. På ytan är båda lättbegripliga: Saab kan inte sälja bilar. Vargstammen ska hållas i schack.

Men ju mer man läser om dessa båda saker, desto obegripligare blir de. Det är klart att det är trist att Trollhättan får stämpla, men är detta verkligen den största tragedi Sverige råkat ut för sedan ryssen tog Finland?

Och vargarna. Jag begriper dem som vill bli av med vargarna. Jag begriper dem som vill ha vargarna kvar. Men den här gälla, hyperventilerande, grannfejdiga tonen?

Den begriper jag inte alls.

Vi talar inte om vetenskap här. Men möjligen om kunskap. Och jag undrar om inte både Saab och vargjakten har blivit rena metaforer. Halvtaskiga bilder av något annat. Kanske ett par intressanta sanningar, påtagliga som ärtsoppsburkar. Om man bara hade min legendariske journalistväns självklara övertygelse.

Följ ämnen i artikeln