Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hela västvärlden verkar skitskraj

Jag undrar om det finns en mer använd förklaring än den om rädsla. Ofta för ”det okända”, men man kan hänga på vad som helst som passar: Rädsla för nya idéer. Rädsla för att tappa kontrollen. Rädsla för sanningen.

Jag är inte alldeles säker på att det där är en särskilt bra förklaring. Det finns förstås en nedärvd tendens att vara lite försiktig när något okänt dyker upp, annars skulle alla våra förfäder blivit nedsprungna av skenande mammutar. Men å andra sidan finns nyfikenheten också, som är lika allmän­mänsklig.

Vore rädsla för det okända den ­bästa förklaringen till främlingsfientlighet, borde den övre medelklassen i det nästan helvita Stockholms innerstad vara fientligast av alla.

I sedan länge invandrartäta för- och lands­orter borde fientligheten vara minst. Men det är precis tvärtom.

Jag misstänker att det spelar mindre roll hur sann förklaringen om rädsla är. Det som spelar roll är att förklaringen fungerar. Rent retoriskt, alltså.

Det är ju något ömkligt med rädsla. Den rädde är alltid underlägsen den orädde. Feg mot modig, ynklig mot djärv, ängslig mot trygg. Det finns något slappt, rent av fegt, med att kalla andra rädda.

Det är därför jag drar mig för slutsatsen att rädslan styr allt fler allt mer. Men den tränger sig på. Nu ­senast efter att Jonas Gardell skämtat på Twitter om burkor som enmanstält och islam som en sorts scout­rörelse.

Hela kadern av ordningsmän gick igång. De är så livrädda för varje försök att skämta med islam att de blir direkt ilskna.

Samma höga tonläge mötte tecknaren Stina Wirsén, när hon släppte filmen med Lilla hjärtat, den kolsvarta figuren som ansågs rasistisk.

Om drevet mot Wirsén kan man ­läsa i senaste numret av Tidningen Vi. Det är en beklämmande intervju. Rädslan genom­syrar hela texten. Rädslan att säga fel, rädslan att stämplas med fel etikett, rädslan att inte bli hyllad av de rätta människorna.

Hon blev så rädd att hon avlivade Lilla hjärtat.

Jag har börjat ompröva det här med rädsla. Hela västvärlden verkar faktiskt skitskraj.

Rädd för islam, men lika mycket för sin egen kultur. Rädd för skämt och konst. Rädd för avvikande uppfattningar och frejdiga diskussioner. Rädd för spontana utbyten och fri fantasi.

Och rädslan har blivit industri och karriärväg: säkerhetskonsulter, säker­hetspoliser och antiterroriststyrkor. Men även mångfaldskonsulter, kulturpoliser och aktiviststyrkor, med krav på en värld där inget farligt sägs eller tycks.

Är du rädd än?

Dagens byggnad

Orwell inspirerades av byggnaden.

Senate House i Blooms­bury, London, uppfördes mellan 1932 och 1937 i art déco-stil och ritades av arkitekten Charles Holden. ­Under andra världskriget fanns informationsministeriet här. Nu tillhör byggnaden University of London. Den inspirerade ­George ­Orwell i beskrivningarna av Sanningsministeriet i romanen ”1984”.

Dagens fakta

Världens främsta bäst­säljarbok på 1500-talet var inte Bibeln, utan humanisten Erasmus av Rotterdams ”De Civilitate Morum Puerilium”. Redan 10 år efter den första publiceringen var den översatt till 22 språk och mellan 1530 och 1830 trycktes den i 130 utgåvor. Som de latinkunniga redan listat ut är det en handbok i barnuppfostran. Den finns fortfarande i tryck.

Följ ämnen i artikeln