Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

När ska politikerna göra mig smalare?

Man kan lida av en sjukdom, ha taskiga gener eller ansvarslösa ­föräldrar. Men på det stora hela är det inget mysterium. Vi vet hur det går till. Låt mig påminna er:

Om man stoppar i sig fler kalorier än man gör av med, blir man tjock.

Bara att sätta den enkla meningen på pränt, känns lite farligt. Inte i klass med att ställa sig på Självständighetstorget i Minsk och ropa att Lukasjenko inte kan åka skridskor, det medges. Men tillräckligt för att inte kunna öppna sin e-brevlåda de närmsta dagarna, utan att först ta ett djupt andetag.

Är inte det märkligt? Vi vet ju alla att det är sant. De flesta blir tjocka därför att de äter för mycket och rör sig för lite. Vi vet också att fryst broccoli kan fås för under 19 kronor kilot, ­medan chips åtminstone kostar 85 kronor kilot. Vi vet att tv:n står på mellan två och två och en halv timme i ett typiskt svenskt hushåll. Att bli fet är alltså inte bara en fråga om brist på pengar och tid, även om det är bra ursäkter.

Och ändå.

För femton år sedan, på ett ungefär, vägde Göran Greider nästan 130 kilo. Han led av sömnapné. Han drog slutsatsen att det var ett samhälls­problem. Hans mest radikala förslag var att ”på politisk väg” avskaffa ­julen, med all mat den för med sig. ­ I brist på det måste i alla fall ”statsmakterna” agera, helst med en skatt på fett och socker. Greider anlade ­både ett klass- och ett postkolonialt perspektiv på sin kalaskula. Hans fett var, kan man säga, en del av det ok som den koloniala kapitalismen lagt på hans mittparti. Hans ansvar var ­inte att äta mindre, utan att skriva manifest.

Då tog få Greider på allvar. Nu ...

I söndags rapporterade Sveriges ­Television att en knapp majoritet svenskar tycker att staten bör använda ”ekonomiska styrmedel” mot övervikt. En vag idé, visst, och mindre än en tredjedel är för ­”ekonomiska styrmedel” när de ­kallas ”fettskatt”. Men allt fler verkar tycka att frågan ”När ska politikerna göra mig smalare?” är rimlig.

Jag förstår argumenten: Staten ­beskattar alkohol och tobak, varför inte fett och socker? Men detta ­förstår jag inte: Om din övervikt är ”samhällets” fel, hur ser du då på din förmåga att fatta verkligt ansvars­fulla beslut? Om du inte kan låta bli att välja fel mellan broccoli och chips, hur kan du då vara ­mogen att välja, till exempel, riksdag?

Kanske är vi alla barn i behov av uppfostran. Men låt oss då åtminstone vara konsekventa och avskaffa röst­rätten. Man väljer inte ­sina föräldrar.

Dagens fakta

Tolv bin måste arbeta hela sitt liv för att få ihop en tesked honung. Ett bi flyger ­ofta över en mil varje gång det lämnar boet och hämtar nektar och pollen från mellan 50 och 100 blommor. Om ett bi flög runt jorden skulle det inte kräva mer än knappt 30 gram honung som bränsle.

Dagens byggnad

Michelin House, London, var däckkoncernen Michelins första högkvarter i Storbritannien. Byggnaden har en egen stil någonstans mellan Jugend och Art déco. Det är en av Storbritanniens första cementbyggnader, byggdes 1910 på bara fem månader, och är känd för ­sina glasmålningar av Michelingubben, Bibendum.

Följ ämnen i artikeln