Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Polen går tillbaka till järnåldern

Förra sommaren då jag gick på gatorna i Warszawa mötte jag glada människor, stolta över sitt land.

Nu ligger en dyster stämning över Warszawa och gång på gång får jag känslan av att guldåldern förvandlas till järnåldern.

Förra sommaren då jag gick på gatorna i Warszawa mötte jag glada människor, stolta över sitt land.

Nu ligger en dyster stämning över Warszawa och gång på gång får jag känslan av att guldåldern förvandlas till järnåldern.

Förra sommaren var det 70 år sedan Warszawaupproret, 25 år sedan kommunismen föll, 15 år sedan landet kom med i NATO och tio år sedan Polen blev ett EU-land. Alla kurvor pekade uppåt. Polens GNP hade fördubblats, ekonomin gick bättre än de flesta EU-ländernas. EU-miljarder hade moderniserat vägar, kommunikationer och industrier. Och på hösten blev en polack Europeiska rådets nya ordförande, ­Donald Tusk. Warszawa beskrevs som den nya trendiga huvudstaden full med barer, restauranger, nya butiker och köpcentra. Seriösa tidskrifter som The Economist skrev att Polen var i sin andra guldålder, den första inträffade under 1500-talet.

Nu har mycket förändrats.

Efter årets presidentval och nyval till parlamentet, Sejmen, styrs landet av det nationalkonservativa höger-katolska partiet ”Lag och rättvisa”. Varje vecka kommer nya märkliga beslut och utnämningar, beslut som isolerar Polen från EU och väcker alltfler och högre protester i landet.

Väljarna fällde den förra regimen, ledd av president Komorowski och hans center­liberala parti därför att man ville se något nytt efter åtta år. Många klagade över krånglig och växande byråkrati och det faktum att trots att allt var bättre nu än förr, arbetade fortfarande över två miljoner polacker i utlandet, därför att lönerna var bättre där.

”Lag och rättvisa” lovade 1 000 kronor mer i barnbidrag, lägre pensionsålder, fri medicin till alla över 75 och många andra Robin Hood-liknande reformer. Pengarna skulle tas från företagen och bankerna. Att partiet dessutom ville återinföra dödsstraffet, totalförbjuda aborter och homosexuella partnerskap, lockade uppenbart en del. Den starke mannen bakom kulisserna är förre premiärministern Jaroslaw Kaczynski, vars tvillingbror Lech, var ­president fram till 2010, då hans plan med ett antal ministrar och höga tjänstemän störtade i Smolensk i Ryssland.

Genast efter regimskiftet i somras kunde polackerna känna nya kalla vindar blåsa över landet. Den nye presidenten, Andrej Duda, benådade förre chefen för antikorruptionsbyrån, anklagad för maktövergrepp. Han släpptes ur fängelset och utnämndes i stället till chef för ­underrättelsetjänsten. Han utnämndes av den nya premiärministern, Beata Szydlo, som framträdde på regeringskansliets ­podium där EU-flaggan hade tagits bort, kvar stod bara tolv polska vitröda sidenfanor. En av hennes partikamrater, känd i Polen för sina Donald Trumpliknande utfall, kommenterade den borttagna ­flaggan med att ”det är bara en trasa”.

Regeringen avskedade fem ledamöter i Polens konstitutionsdomstol för att ersättas med partikamrater till den nya regimen. De avskedade var tillsatta av förra regimen men kan enligt konstitutionen inte avskedas på detta sätt. En kraftig protestvåg svepte över media och skapade flera demonstrationer i Warszawa, bland annat utanför parlamentet. Demonstranterna anklagar regeringen för diktaturmetoder.

Kulturministern ville förbjuda eller i alla fall ekonomiskt strypa en teater som ville uppföra en redan slutsåld pjäs av ­nobelpristagaren Elfride Jelinek. I pjäsens förhandsreklam hette det att porrstjärnor skulle delta i en scen. Då en tv-reporter frågade om ministerns beslut var lagligt, hotade ministern med att ­rensa upp på reporterns tv-bolag och i andra media.

Den pågående flyktingkrisen i Europa har satt skräck i den nya regimen. Partiets grå eminens Jaroslaw Kaczynski förklarade att muslimska flyktingar för med sig sjukdomar och parasiter som kanske inte påverkar dem själva, men är ett hot mot polackerna. Efter terror­dåden i Paris förklarade regeringen att nu ­skulle landet inte heller ta emot de 4 500 flyktingar man lovat EU. Efter regeringens öppna ovilja mot flyktingar har demonstrationer hållits mot flyktingar och EU. Vid en högerextrem demonstration brändes en judisk docka ­symboliserande EU.

Det finns ett positivt drag i allt detta. Motreaktion har redan kommit i en ständigt växande sympativåg för flyktingar och harm mot främlingsfientlighet.

Inget annat land i EU har så många diskuterande, ­debatterande tv- och radiostationer som Polen. Varje kväll kommenteras och kritiseras i flera timmar ­alla nya ­märk­liga besked från regeringen. Men borta är ­definitivt glädjen och stolt­heten från sommaren 2014. Nu oroar sig många ­polacker för den nya järnåldern som stärker sitt grepp.

VISSTE DU ATT ...

Tusk anklagas för lögn

 Europeiska rådets ordförande Donald Tusk hotas av rättegång i Polen. Den nya regeringen anklagar Tusk, som då var premiärminister, för att medvetet ha dolt sanningen om varför det polska regeringsplanet störtade utanför Smolensk i Ryssland 2010. Samtliga 96 ombord avled, bland dem Polens president. Polens nye försvarsminister är övertygad om att det var en rysk konspiration och startar en ny undersökning.

Hemmasonen styr landet

 Polens starke man, den grå eminensen bakom kulisserna, JD Jaroslaw Kaczynski, 66, och hans avlidne tvillingbror Lech var en gång kända barnskådespelare. Jaroslaw levde länge som ungkarl hos sin gamla mor och en kär katt. Han hade inget bankkonto och bodde enkelt. Nu är mor borta, katten ersatt med en annan och han har fått sitt första bankkonto. Ungkarl är han fortfarande.

Polen var en stormakt

 Visste du att det polsk-litauiska samväldet var ett av Europas största och folkrikaste länder på 1500-talet? Det sträckte sig från Östersjön till Svarta havet. Polsk kultur stod på högsta nivå och var mönster för Ryssland och hela östra Europa. Äktenskapet mellan den polska regenten Hedvig och den litauiske storfursten Jagiello 1386 var början till den polsk-litauiska unionen som varade fram till Polens sista delning 1795.

Följ ämnen i artikeln