Firar 200 år på tronen - med en flytt
Den här helgen kommer Karl XIV Johan att flyttas från Slussen till Slottsbacken.
Först ska statyn stå ett tag utanför Livrustkammaren. Där ska kungen rengöras, sen flyttas han upp på Slottsbacken närmare Storkyrkan.
Förmodligen blir detta ryttarstatyns slutgiltiga plats, för det finns ingen anledning att föra honom tillbaka till den landningsbana för rymdfarkoster som Slussen ska förvandlas till.
Däremot är det perfekt om han står vid Slottet inför ätten Bernadottes 200-årsjubileum på tronen, som inträffar i februari 2018.
Jubileumsåret 2018 blir något alldeles särskilt. Ingen svensk kungaätt har regerat så länge och i inget annat europeiskt land har samma gren av samma familj under samma namn utan avbrott haft tronen och styrt över ett fritt och självständigt land i fred så länge som familjen Bernadotte.
Allting började med Karl Johan, vars liv och karriär är som en bättre äventyrsfilm. Han föddes under små omständigheter i en borgerlig familj i Pau, intill Pyrenéerna i södra Frankrike. Han ville bli militär, men eftersom han inte var adelsman kunde han inte bli officer. Han var därför underofficer i elva år, innan franska revolutionen bröt ut och gjorde det möjligt för alla dugliga unga män att avancera, oberoende av bakgrund. På två år steg han från kapten till divisionsgeneral.
Under revolutionen hade han höga poster som ambassadör i Wien och krigsminister innan Napoleon Bonaparte tog makten i Frankrike och Bernadottes karriär blev ännu mer lysande. Han blev en av de första av Napoleons marskalkar och han fick ett eget litet furstendöme i Italien, Ponte Corvo, och han styrde över en stor del av Tyskland som guvernör över Hamburg-Bremen-Lübeck.
Under krigen blev han osams med Napoleon. Han funderade på att dra sig tillbaka från offentligheten då han 1810 fick erbjudandet att bli kronprins av Sverige. Han valdes enhälligt av Sveriges riksdag, övergick till protestantism, antog det svenska namnet Karl Johan, adopterades av den halvsenile kungen Karl XIII och tog som svensk kronprins genast ledningen över rikets skötsel. Tronföljden var redan tryggad, eftersom han kom med fjortonårige sonen Oscar. Hans hustru Désirée anlände lite senare. Hon tittade på Stockholm och det iskalla dragiga slottet, varpå hon strax återvände till Paris. Hon höll sig sedan borta i tolv år, innan hon anslöt sig till familjen och lät sig krönas till drottning. Hon tyckte Stockholm var för litet, för kallt och för långt borta från hennes vänner och släktingar i Paris.
Bernadotte hade valts med förhoppningen att han skulle återta det förlorade Finland. I stället erövrade han Norge som tvingades i personalunion med Sverige. Sedan det kriget tog slut 1814, har Sverige levt i fred - den längsta fredsperioden för något land i Europa.
Som tack för att han ledde den stora allierade Nordarmén mot Napoleon belönades Bernadotte med motsvarande cirka 800 miljoner kronor i kontanter. Han lade nästan hela den summan i den svenska statskassan för att förbättra rikets krassa finanser.
Bernadotte som på nära håll upplevt så många revolutioner, upplopp och krig förde en med tiden alltmer konservativ inrikespolitik. Samtidigt som landet moderniserades, vägar och kanaler byggdes, banker grundades, industrier och handel kom i gång.
Ingen vet ännu exakt hur familjen Bernadotte ska fira sitt 200-årsjubileum. Men ett första steg på vägen mot festligheterna är att ättens stamfader står nyputsad och fin på plats på Slottsbacken.Stödet för monarkin sjunker sakta, men av rädsla för den kungavänliga väljarkåren vågar ännu ingen av de stora partierna driva kravet på republik som en huvudfråga
Om nästa års barnafödslar går bra inom kungafamiljen kommer ätten Bernadotte, tack vare den kvinnliga tronföljden, ha fler tronarvingar än vad som någonsin funnits i den svenska monarkins historia, åtta kandidater.
Något som ingen politiker hade kunnat drömma om då Olof Palme på 1970-talet utbrast: ”Vi är bara en namnteckning från republiken!”
Visste du att
… Karl Johan- statyn gjordes av Bengt Erland Fogelberg, som hade ateljé i Rom och lät gjuta statyn i München? Statyn invigdes den 4 november 1854, vid 40-årsjubiléet av unionen med Norge. Statyn ska påminna om Bernadottes intåg i Stockholm i november 1810. Därför var den först vänd mot Slottet. På 30-talet vändes den så att han rider ut ur stan.
… konstnären Fogelberg var specialist på götiska motiv, som statyer på Oden och andra gudar. Han har även gjort statyn av Karl XIII i Kungsträdgården. Den beställdes av Karl Johan, som ville hylla sin adoptivfader.
… August Strindberg, som hade åsikter om det mesta, kallade Karl XII-statyn för ”Lejonet mellan fyra krukor” och statyn på Karl XIII för ”Krukan mellan fyra lejon”. Karl XIII:s insatser i historien var ytterst tveksamma.
Troligen var han inblandad i mordet på brodern, Gustav III.