Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Gustav Vasas nya ättling – lilla Estelle

Genom Vasaloppet påminns vi varje år om vad som hände nära den norska gränsen strax efter jul år 1522.

Enligt krönikorna skulle den unge adelsmannen Gustav Eriksson ha försökt få med sig dalkarlarna i ett uppror mot danske kungen Kristian II, som installerat sig på Stockholm slott och i Stockholms blodbad låtit mörda ett stort antal svenska ledande personligheter.

Sverige var då i union med Danmark, varför alla danska kungar hade rätt att krönas även till kungar av Sverige, men det var under ständigt ökat motstånd från svenskt håll. Kristian lyckades till slut ­besegra oppositionen och tog sig in till Stockholm.

Gustav Eriksson hörde till de motståndsmän som kungen försökte fånga in. Hans sista chans var att ta sig till Dalarna, där den förre riksföreståndaren hade starkt stöd, men dalkarlarna hade inte lyssnat på den unge sprätten från Uppland. Han tvingades då fortsätta sin flykt mot Norge för att därifrån försöka ta sig med båt till Tyskland.

Det var inte förrän dalkarlarna fick ­höra mera om de blodiga händelserna i Stockholm och om nya skatter och pålagor som den danske kungen skulle ha utlyst, som dalkarlarna ångrade sig och skickade i väg snabba skidlöpare för att hinna ifatt Gustav Eriksson. Enligt krönikorna hade Gustav övernattat i Olnsipagården i Sälen där skidlöparna fick tag i honom och bad honom återvända.

Befrielsekriget inleddes, den danske kungen störtades och den tjugosjuårige Gustav blev vald till kung av Sverige. Så småningom, då han med hårda nypor fått ordning i landet, lät han göra Sverige till ett arvkungadöme och eftersom han ­hade en vase i sin vapensköld kallades hans ­dynasti för Vasa.

Under sin livstid kallades han aldrig Gustav Vasa. Då han var riksföreståndare skrev han sig Gostaff Eriksson och då han blev kung signerade han alla handlingar med Gostaff eller – Gustauus. Släktnamn var inte vanliga i Sverige förrän på 1600-talet.

I dag tror inte historikerna att Gustav Eriksson skidade mot Norge. Det anses knappast troligt att han ens kunde skida. Han kan ha gått på snöskor, men det troligaste är att han åkte bekvämt i en släde. Han var ju adelsman, släkt med de tre ­tidigare riksföreståndarna, såväl Sten Sture d ä som Svante Nilsson och Sten Sture d y.

Om skidlöparna inte hade hunnit ifatt Gustav där borta vid Sälen hade kanske historien tagit en helt annan vändning. Det är möjligt att vi alla skulle ha talat danska i dag och alla Nordens länder hade varit ett enda land.

Gustav Vasa är i alla fall den mest levande av alla våra döda kungar. I dag vet alla svenskar vem han var, men alla vet inte att kungen har ättlingar i – denna dag och att den yngsta av dem heter Estelle och är prinsessan på – Haga.

Estelle är inte bara släkt med den gamle Vasakungen. Hon är faktiskt släkt med alla våra tidigare dynastier ända ner till Erik Segersäll som levde på 900-talet.

Så här hänger det ihop. Gustav Vasa ­hade många barn och av dem blev nio vuxna, fyra söner och fem döttrar. Alla döttrarna gifte sig med tyska furstar, ­deras ättlingar levde vidare i andra tyska furstehus vars ättlingar så småningom dyker upp på Stockholm slott.

Den första var den tyska prinsessan ­Josefina av Leutenberg som gifte sig med Oscar I och blev drottning Josefina, mor till kungarna Karl XV och Oscar II. ­Deras drottningar var också släkt med Gustav Vasa.

Alla utländska prinsessor som gifte sig med prinsar av huset Bernadotte hade minst en tråd till den gamle Vasakungen , även Carl XVI Gustafs mor, prinsessan Sibylla.

Flera av de ingifta prinsessorna var dessutom släkt med andra svenska kungar som Karl X Gustav och Gustav III, vilket alltså har gjort att den svenska kungafamiljen som för två hundra år sedan var en fransk borgerlig familj, i dag är lierad med alla våra tidigare dynastier och alltså helt inflätad i den svenska historien.

Enligt uppgift ska den danske kronprinsen Fredrik åka ­Vasaloppet i morgon. Även han har flera släkttrådar till Gustav Vasa, liksom det norska kungahuset.

Visste du att...

Första Vasalopps- vinnaren

... det första Vasaloppet arrangerades 1922. Då anmälde sig 136 personer av vilka 119 kom till start. Av dem fullföljde 117 loppet. Vinnare blev den 22-årige Ernst Alm, som hade tiden 7:32. Han är fortfarande den yngste vinnaren någonsin.

Fick ner dalkarl på knä

... Gustav Vasa inte var särskilt tacksam mot dalkarlarna för att de hjälpte upp ­honom på tronen. Då dalkarlarna fortsatte att vara i opposition mot makten i Stockholm, kom kungen med en stor armé. Han tvingade en stor ­skara dalkarlar att falla på knä inför ­honom. Han skällde ut dem rejält samt inför ögonen på dem alla avrättade deras ­ledare. Det skulle ta ta 200 år innan dalkarlarna vågade opponera sig igen.

75:e sessan i ordningen

... prinsessan Estelle är den sjuttiofemte prinsessan av ­Sverige sedan Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, som levde kring år 1000 och blev bortgift med fursten av Kiev. Hon blev stammoder för kungahusen i Ungern och Frankrike. Efter sin död blev hon helgonförklarad i den rysk-ortodoxa kyrkan ­under namnet ­Anna.

Följ ämnen i artikeln