Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Relationerna har inte varit så djupfrysta sedan kalla kriget

Stprbritanniens premiärminister Theresa May.

De redan usla relationerna mellan Ryssland och Storbritannien riskerar att utvecklas till en internationell kris av stora mått nu när premiärminister Theresa May pekar ut Ryssland som skyldigt till mordförsök med kemiska stridsmedel på brittisk mark.

Men hon gav president Putin en möjlig utväg.

Storbritannien har identifierat den nervgas som allvarligt skadat den före detta ryska dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter Julia. Enligt premiärminister May är det ett kemiskt stridsmedel för militärt bruk som tidigare har tillverkats av Ryssland och som landet fortfarande har kapacitet att tillverka.

Detta faktum räcker för May för att våga peka ut Ryssland som den sannolika förövaren.

Men hon anklagade inte direkt president Vladimir Putin för att ligga bakom mordförsöken utan lämnade en liten öppning för ett andra alternativ.
– Antingen är det den ryska staten som ligger bakom eller så har de tappat kontrollen över nervgiftet och låtit det falla i någon annans händer, sa May.

I klartext säger hon att det kan vara krafter inom den ryska militären eller underrättelsetjänsten som utan Kremls vetskap genomfört mordförsöket.

Det är inte särskilt troligt men en möjlighet. Den aktuella nervgasen tillverkades på Sovjetunionens tid och någon "insider" kan ha gömt undan ett parti för att använda vid lämpligt tillfälle.

May begär att Ryssland senast i dag, tisdag, ska komma med en förklaring till hur detta nervgift kunde hamna i Salisbury, en stad nära den brittiska sydkusten, där Skripal och hans dotter hittades medvetslösa på en parkbänk.

Får hon ingen tillfredsställande förklaring kommer May att vidta omfattande åtgärder mot Ryssland. Sannolikt kommer en stor grupp ryska diplomater att utvisas och de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland att utvidgas.

Stämningen mot Ryssland var så hätsk i det brittiska parlamentet under måndagskvällen att en del ledamöter krävde att rika ryssar bosatta i Storbritannien med kopplingar till Putin ska få sina ekonomiska tillgångar konfiskerade.

Relationerna mellan de två länderna har inte varit så djupfrysta sedan kalla krigets dagar då dåvarande premiärministern Edward Heath 1971 lät utvisa närmare hundra ryska diplomater som anklagades för att planera sabotage på brittisk mark.

May grundade sitt utpekande av Ryssland även på de tidigare mord som genomförts på brittisk mark, framförallt det på den förre FSB-agenten Alexander Litvinenko som mördades med ett radioaktivt ämne i sitt te 2006. Den gången pekade en utredning ut den ryska staten som skyldig och hävdade också att det var troligt att beslutet om mordet fattats direkt av president Putin.

Föga förvånande så nekar Ryssland till all inblandning och anklagar britterna för att "spela ett farligt spel" bland annat i syfte att genomföra en bojkott mot fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

En rimlig fråga är hur Kreml vågar att genomföra en sådan här attack på ett främmande lands territorium. De måste ju inse att misstankarna kommer att riktas mot dem.

Ett rimligt svar är att Rysslands relationer med väst redan är så usla att man egentligen inte har så mycket att förlora. Kanske är det viktigare för Putin att visa sina fiender att de inte kan känna sig säkra utomlands än att hålla sig väl med väst som man redan inlett ett nytt kallt krig med.

Kanske hoppades ryssarna att de brittiska myndigheterna inte skulle upptäcka hur Skripal och hans dotter dödats, ifall de lyckats fullt ut.
Alternativt är det någon som försöker sätta dit Putin.

Det blir intressant att se hur ryssarna tänker förklara användandet av rysktillverkad giftgas i Storbritannien.

Dagens tre rubriker 12 marsDagens tre rubriker 12 mars