I dag kommer Ipred-lagen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-04
Justitieminister Beatrice Ask håller presskonferens 10.30 - aftonbladet.se bevakar på plats
Nu kommer lagförslaget som ska stoppa fildelarna.
Kritikerna har fått gehör på några punkter.
Men fortfarande ska det bli enklare för film- och musikbranschen att på egen hand ingripa mot den som utan tillstånd tar del av - och delar med sig - av deras material.
In i det sista var det oklart om regeringen skulle hinna klubba förslaget i dag. Fortfarande i går satt den moderata riksdagsgruppen i en intensiv diskussion för att bli överens. Det blev de och i dag presenterar justitieminister Beatrice Ask propositionen.
Grundtanken är fortfarande den samma som tidigare: Upphovsrättsmännen, till exempel från musik- eller filmbranschen, ska kunna vända sig till domstol för att få ut uppgifter om vem som står bakom olaglig nedladdning och fildelning.
Ändringar har gjorts
Därefter kan rättighetshavaren gå direkt till den skyldige med krav om ersättning. I sista hand avgörs kravet i domstol.
Enligt uppgifter i flera medier har vissa ändringar gjorts för att blidka kritikerna som menar att lagen är ett hot mot den personliga integriteten.
Den olagliga nedladdningen ska ha orsakat skada för att namnet på den person som står bakom en viss IP-adress ska avslöjas. Det ska inte räcka med att ha laddat ner enstaka låtar.
Precis som i Finland kommer skillnad att göras mellan upp- och nedladdning. Det ska ses som allvarligare om man gjort material tillgängligt för andra genom uppladdning.
Lagen ska inte gälla för nedladdning och fildelning som gjorts före det att lagen träder i kraft. Tänkt datum är den 1 april nästa år.
Försöker stoppa lagen
Lagförslaget ska nu antas av riksdagen. Vänsterpartiet och miljöpartiet är emot, socialdemokraterna har inte tagit ställning, men eftersom alliansen nu är överens kommer förslaget antagligen att gå igenom. Men Moderata ungdomsförbundet tänker in i det sista göra allt för att stoppa lagen, säger ordförande Niklas Wykman till DN.
– Jag är övertygad om att vi kan ändra på detta. Men det handlar mycket om upplysning också eftersom många saknar kunskaper inom området och inte förstår vad lagen kommer att innebära, säger Wykman till DN.