Regeringen dubblar insättningsgarantin

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2008-10-06

Finansminister Anders Borg (m) och Finansmarknadsminister Mats Odell (kd) höll gemensam presskonferens på måndagsmorgonen där de gav besked om den fördubblade insättningsgarantin.

Den som har pengar i en svensk bank ska från och med nu vara garanterad att få upp till 500 000 kronor av staten om ens bank går omkull.

Det meddelade finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell på en presskonferens på måndagsmorgonen.

Bakgrunden är att man vill lugna spararnas oro för sina pengar.

Finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell höll en pressträff klockan 08.30 i dag. Bakgrunden är att finansoron i världen nu allt mer börjar märkas av i Sverige.

Mats Odell berättade att det har rått en viss oklarhet kring vissa konton som omfattas av av insättningsgarantin och att man därför vidtar åtgärder som träder i kraft från och med i dag.

– Nu får vi en öka tydlighet och stärka hushållens förtroende. Vi utvidgar insättningsgarantin från 250 000 kronor till 500 000 kronor per bank. Man kan också ha 500 000 kronor på olika institut och på så vis ha större belopp. Vi utvidgar också garantin till fler konton så det gäller samtliga sparkonton.

Enligt Odell kommer detta innebära en större trygghet för konsumenterna och att man dessutom säkrar konsumenternas förtroende.

– Vi tror att en höjning i första hand stärker konsumentskyddet.

Trygghet i systemet

Finansminister Anders Borg berättar att man har beredskap för ytterligare åtgärder om det skulle visa sig vara nödvändigt.

Vad är ditt budskap till de svenska sparare som är oroliga för sina pengar i dag?

– Budskapet är att den svenska regeringen står bakom det finansiella systemet och garanterar att vi har ett stabilt finansiellt system i Sverige, och att spararna och insättarna ska känna sig trygga med att deras pengar är säkra.

Varför är det en viktig åtgärd att höja insättningsgarantin nu?

– Vi har ett besvärligt internationellt läge. Det är tydligt att ett antal av våra grannländer har svåra bekymmer. Då är det är viktigt att vi markerar att vi har hög beredskap och kan vidta de åtgärder som är nödvändiga.

Man säger att Sverige står starkt men hur länge går det att säga så?

– Riksbanken och och Finansinspektionen gör bedömningen att stabiltiteten är tillfredsställande och det är deras uppgift att göra de bedömningarna. Vi agerar utifrån den bedömning de gör.

Hur orolig är du för läget?

– Jag har en trygghet i att vi har en god beredskap att vidta åtgärder. Vi har väldigt god ordning på vår ekonomi och vi kan känna oss trygga med det. Samtidigt så måste vi följa utvecklingen noggrannt och ha en god beredskap att vidta åtgärder om det krävs.

Följ ämnen i artikeln