Isabella Lövin: Det är fantastiskt

Publicerad 2014-05-26

Målet var att bli tredje största parti i landet och näst störst i Stockholm.

Miljöpartiet överträffade båda – med 15,2 procent är de näst störst i landet och segrade i huvudstaden.

– Det är helt fantastiskt. Snart blir vi störst, säger toppkandidaten Isabella Lövin.

När valresultatet presenterades på Södra teatern i Stockholm höll taket på att flyga av byggnaden.

Miljöpartiet skapade i går historia och för första gången sedan 1976 var inte Moderaterna längre Sveriges näst största parti i ett val.

– Det är helt fantastiskt roligt. Vi har ju känt på oss att det skulle gå bra för miljöfrågan har varit högt på dagordningen, men så här bra hade jag inte riktigt trott, säger tidigare språkröret och nyblivne EU-parlamentarikern Peter Eriksson.

Toppkandidaten Isabella Lövin hade trott att de kunde nå 20 procent, och kunde inte dölja sin glädje när det stod klart att partiet fått tre platser i EU-parlamentet.

– Det är helt fantastiskt. Det var vad jag drömde om och det blev så, säger hon.

Inga sura miner

När SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid 21-tiden såg utsikterna ännu bättre ut, enligt den hamnade partiet hamnade på 17,1 procent.

Men det var inga sura miner när det faktiska resultatet visade på 15,2.

– Nej, jag känner mig som en stolt svensk. När rasisterna vinner mark i Europa visar Sverige att här är det humanisterna och feministerna som vinner val, säger språkröret Gustav Fridolin.

Att partiet missade målen att bli näst störst i Stockholm och trea i riket var inget Fridolin grämde sig åt. MP överträffade båda.

– Ja, det har ju varit en massa spekulationer om Stockholm skulle gå från blått till rött. Nu visar vi att svenskarna är smartare än att bara hålla koll på två politiska nyanser.

”Det är för jävla bra”

Språkrörskollegan Åsa Romson hoppas att framgångarna ska ge eko ända till september.

– Det är för jävla bra. Och det är jäkligt kul att ha det här med sig i ryggen på det sättet i en valrörelse på hemmaplan inför riksdagsvalet. Vi kan få positiv energi härifrån, säger hon.

Även Feministiskt initiativs framgångar skapade jubel på Södra teatern i går. Decibelmätarna slog nästan lika högt som när MP:s egna resultat presenterades.

– Det är kul att Sverige skickar ett parti med sådant stort engagemang och fokus på jämställdhetsfrågor, modern feminism och antirasism till Bryssel, säger Åsa Romson.