Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Skrällseger för Piratpartiet

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2009-06-07

Nätintegritet och klimatfrågor är vad svenskarna vill lyfta i EU.

Piratpartiet knuffat ut Junilistan och blir nytt parti i Europaparlamentet.

Och Miljöpartiet gör ett succéval och ökar med 4,9 procentenheter.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Piratpartiet får 7 procent av rösterna, och Miljöpartiet 10,8 procent.

– Vi har två stora vinnare, Piratpartiet och Miljöpartiet. Och vi har två stora förlorare. Junilistan och Västerpartiet. Det är dramatiskt, sammanfattar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Lena Mellin ser två orsaker till Piratpartiets supersuccé:

– Dels väcker fildelning och integritet på nätet ett stort engagemang. Dels så tror jag att deras höga siffror rymmer en protest mot etablissemanget, säger Mellin

"Får in kompetens"

– Gammelpolitikerna har monterat ner medborgarrätter i en rasande takt. Nu tar de unga upp näven ur fickan, förklarade Piratpartiets partiledare skrällen i SVT:s valvaka

Han vill inte placera sitt parti på den vanliga höger-vänster skalan.

– Medborgarrätt är viktigare än höger eller vänster. Det viktigaste är att vi får in komptens med en kommunikationspolitisk helhetssyn i Europaparlamentet .

Klimatfrågor engagerar

Kvällens andra stora vinnare var Miljöpartiet.

– Miljöpartiet har ett starkt namn i Carl Schlyter, han märks och syns. Det är också en spegling av de inrikespolitiska strömningarna där det också går mycket bra för MP, säger Mellin.

Hon tror också att miljö- och klimatfrågor är är viktiga vid ett EU-val.

– Ett land kan inte göra så mycket, men om 27 länder kommer överens om en miljöpolitik kan det verkligen göra skillnad, säger Lena Melin.

"Ett riktigt dåligt val"

Lena Mellin tror att Vänsterpartiets stora tapp beror på att många av väljarna har gått tilll Miljöpartiet. Vänsterpartiet har förlorat över 7 procent sedan förra året och landar på 5,7 procent.

Lars Ohly, har en annan teori:

– Vi gör ett riktigt dåligt val. Jag tror att de EU-kritiska som röstade på Vänsterpartiet och Junilistan förra gången har stannat hemma, säger Ohly i SVT:s valvaka.

Också partiets förstakandidat Eva-Britt Svensson, deppade över nederlaget.

– Jag är väldigt besviken över att många av våra väljare har stannat hemma. Det tycker jag är jättesynd, säger Eva-Britt Svensson, till TT.

På håret för JL och SD

Efter att de första siffrorna presenterats såg det ut som om Junilistan precis skulle klara fyraprocent-spärren och få skicka en kandidat till Bryssel.

Det blir i stället av med alla tre mandaten och landar på 3,6 procent.

– Vi lägger inte ner Junilistan, vi gör inte ett så dåligt resultat. Jag ger inte upp, sade Sören Wibe optimistiskt, och gjorde liknelser till hur KD och MP haft tuffa år innan deras stolar i riksdagen blev riktigt stabila.

Ganska länge såg det även ut som Sverigedemokraterna skulle få skicka en man till parlamentet.

– De gör sitt bästa val någonsin. Och de har ju en styrka när det gäller EU-valet att de är emot EU. Det är det inte många andra partier som är. De har lockat unga, missnöjda män, säger Lena Mellin.

Både S och M vinnare?

Fredrik Reinfeldt tolkade valresultatet, 18 procent av rösterna, som positivt – trots att de haft mycket starkare resultat i opinionsundersökningar under våren.

– Det är en förbättring, vi behåller våra mandat, och vi har vunnit 120 000 nya väljare. Men den stora glädjen riktas till Folkpartiet. Jan Björklund etablerar sig som partiledare och Marit Paulsen en stark kandidat, sade Reinfeldt.

Han säger att en vandring mellan M och FP är normal och känner ingen negativ konkurrens.

– Alliansen måste vara stark tillsammans. Som lag är vi starkare än våra motståndare, säger han till SVT:s Kåge Bergström.

Även Mona Sahlin valde att se valresultatet, 24,6 procent, som en framgång.

– Det är första gången socialdemokraterna inte går tillbaka i ett Europaval. Vi glädjs över att det står ett plus framför våra siffror – det blåser röd-gröna vindar!