– Kom till oss och få gratis mat

Publicerad 2013-07-07

Skriker ut sitt budskap med megafon – så försöker British National Party locka väljare

LONDON. En kall lördagmorgon står fyra unga män och en kvinna på ett torg i Harold Wood i östra Storlondon. De viker upp ett bord och draperar det med brittiska flaggan, sedan tar de fram konservburkar: paj, spaghetti, tomatsoppa, kycklingsoppa.

Strax ansluter en äldre herre, Raymond Underwood, 61, taxichaufför till yrket, med megafon.

– Detta är British National Party! Kom till oss och få gratis mat. Vi är här för att hjälpa behövande pensionärer!

Den lilla gruppen i det skarpa vårljuset representerar en ny trend: den leende rasismen. "Love Britain", står det på BNP:s hemsida. Partiet har insett, liksom Sverigedemokraterna, att vägen till inflytande knappast går genom skinnskallar och gatubusar och öppen rasistisk propaganda. I alla fall inte alltför brutalt rasistisk propaganda.

De unga männen delar ut lappar med brittiska flaggan och två händer som greppar varandra: "British National party. En hjälpande hand i ditt område".

Partiets ledare Nick Griffin sitter i Europaparlamentet, över en miljon människor la sin röst på honom. Han är rasist, antisemit och islamofob och har efter interna stridigheter låtit BNP söka nya vägar, åtminstone på ytan.

Det visar partiets talesman för Londondistriktet. Han heter Carlos Cortiglia, invandrad från Uruguay på 1980-talet, en karl som kan prata i fyra timmar utan att hämta andan.

– BNP har gått igenom en förändringsprocess. Bort med hakkkors och sådana attribut. Vi är ett parti, inte en lös rörelse som går ut på gatorna och skräms och slåss. J a g är beviset för att BNP har förändrats. Det fanns medlemmar som protesterade mot att en invandrare från Sydamerika skulle vara partiets borgmästarkandidat i London. Men Nick Griffin ingrep och min kandidatur stod kvar.

Vi sitter på en parkbänk i förorten West Dulwich. Cortiglia har slipover och brittisk veteranslips, ett plagg han knappast vunnit rätten att bära i strid, utan snarare inhandlat i en butik för militärpersedelar. Slipsen gör sig bra till budskapet.

Cortiglias monolog fortsätter inne på en lunchrestaurang och därefter i ösregnet när vi går tillbaka mot tunnelbanestationen.

– Jag äter politik, sover politik, tänker politik. Jag går inte ens på toa utan att tänka politik.

Han talar som fascister och nationalister brukar. Etablerade media manipulerar och far med halvsanningar och motarbetar nationellt sinnade partier som BNP. Det står över vänster-högerskalan och tar det bästa ur varje ideologi och varje partis program. Han vill ha bättre planerade städer där inte bara penningen styr, han vill lämna EU, han vill ha självförsörjning – tillverkningsindustri, jordbruk och fiske, öppna kolgruvorna igen.

– Det fanns en tid när vi tillverkade Spitfires i det här landet, säger en partikamrat till Cortiglia.

Det var flygplanen som försvarade England under andra världskriget.

– Nu tillverkar vi ingenting.

Naturligtvis varnar Cortiglia för "massinvandring". Inte för att han är rasist, säger han, utan för att den rent praktiskt inte går att hantera. Han presenterar statistik med oklar källa och som är svår att begripa hur någon alls kan få fram:

– 80 procent av jobben som skapats de senaste tio åren har gått till immigranter.

Han kan till och med ange tidpunkten för när massinvandringen blev ett olösligt problem. Det var 1997. Då medgav till och med regeringen att det inte fanns bostäder till alla. Jag frågar när BNP grundades, och det var 1982. "Redan då fanns signaler" om massinvandringens förstörande inverkan.

BNP är ju en utbrytargrupp ur National Front, som grundades redan på 1960-talet. Cortiglia kallar National Front "en nazistisk sturmabteilung". Det är hans sätt att visa att BNP verkligen är något nytt, inte alls som media föreställer sig partiet, och det är också ett sätt att visa frimodighet och djärvhet.

Partiledaren Griffin började ju sin bana i National Front. Det gjorde även Raymond Underwood, taxichauffören som står med en megafon i Harold Wood och lockar med gratis konserver.

För National Front var "svarta" det stora hotet. Nu kommer hotet från muslimer. Raymond Underwood säger att han tycker om hinduer men inte muslimer. Hinduer anpassar sig, det gör inte muslimer.

Underwood säger: Man mjuknar med åren. Han ropar i megafonen:

– God morgon! Jag säger särskilt god morgon till pensionärerna. Vi kommer hit varje månad för att hjälpa er med mat. Det gör inga andra partier. Dem ser ni bara när det är val. Vi är här för att vi verkligen bryr oss.

En dam som passerar säger: Nej tack, jag har mat hemma. Annars stannar förvånansvärt många och tar emot konserverna. En pensionerad bilarbetare, 78 år, säger:

– Alla de andra partierna är skräp. De lovar en massa men gör inget annat än att höja skatterna.

Christine Baker, 70:

– Jag gillar BNP. Det är inte som de andra. BNP är för det brittiska folket.

– När valet är över struntar de i er. De struntar i gamla människor, säger Underwood i megafonen.

En av de unga organisatörerna, Chris Paisley, 21, säger att nazistiska Gyllene Gryning i Grekland också delar ut mat. Och Ataka i Bulgarien. Det är en trend. BNP anammar nya metoder och attityder.

Vad kan vi lära oss av en man som Carlos Cortiglia? Vad kan vi lära oss av männen som står på torget i Harold Wood och delar ut konserver en lördagmorgon?

Kanske detta:

Att rasismen trots sitt högljudda och entydiga budskap och sina absoluta sanningar ändå flyter och förändras.

På 1960-talet var svarta det stora hotet. Nu är det muslimer. I Ungern uttrycker ledaren för det fascistiska Jobbik i Ungern sin stora aktning för islam. Han säger att det stora hotet är romer.

Rasismen flyter och samtidigt finns en kärna kvar, de enkla drastiska lösningarna och att utpeka en lätt identifierbar grupp som hotet mot nationen och folkgemenskapen.

STORBRITANNIEN

Befolkning: 63 miljoner

Huvudstad: London, 8,6 miljoner

Religioner: Kristna 71,6 %, muslimer 2,7 %, hinduer 1 %, övriga 1,6 %, ospecificerade eller icke religiösa 23,1 %

Invandring: 2,57 personer/1000 invånare

Utgifter för hälso- och sjukvård: 9,6 % av BNP

Utgifter för utbildning: 5,6 % av BNP

Tillväxt: 0,2 % (2012)

Del av befolkningen som lever i fattigdom: 14 %

Arbetslöshet: 7,9 %

Ungdomsarbetslöshet: 20,7 %

ANNONS

Följ ämnen i artikeln