”Jag slogs för Gaddafi”
Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2011-09-04
1 500 tuareger i Gaddaffis armé - nu lämnar hundratals Libyen
– Jag slogs för Gaddafi och återvände skadad och pank, säger Silimane Albaka.
Han är en av hundratals tuaregiska rebeller från Niger och Mali som kämpat på Gaddafis sida.
Men tuaregernas återkomst oroar hemländerna.
Albaka, en krigsveteran från tuaregupproren 1990 och 2009, slogs mot de libyska rebellerna i fyra månader innan han flydde tillbaka till Niger för tre veckor sedan, skriver nyhetsbyrån AFP.
Den 56-årige sjubarnsfadern återvände till staden Agadez med ett sår i bröstet från striden om Misrata. Han har stora svårigheter att försörja sin familj.
Han berättar att han i april kontaktades av Agaly Alambo, en av nyckelpersonerna i det andra tuaregupproret och som bosatte sig i Tripoli.
– De sa att efter segern skulle Gaddafi överösa oss med presenter men allt jag såg var haglet från Natos bombplan.
Tusentals tuareger tog sin tillflykt i Libyen efter upproren som skakat Mali och Niger under de sista tjugo åren.
– Vi var 229 ex-soldater som åkte. De lovade oss ett förskott på cirka 3,2 miljoner CFA franc var (drygt 45 000 kr), men jag har inte sett ett öre, sa Albaka.
Sedan slutet av juli har omkring 200 tuaregiska legosoldater lämnat Libyen för Agadez, berättar Albaka. Ett 500-tal är kvar i Sirte, men många har dödats.
1 500 tuareger rekryterades
Enligt en tuaregisk källa till AFP ska omkring 1 500 före detta rebeller från Niger slogs på Gaddafis sida. De flesta var bosatta i Libyen sedan 2009.
– Vi gav två miljoner CFA franc (omkring 27 000 kr) till varje rekryt och tog med dem på en kort utbildning i den libyska öknen, sa en anonym tuaregisk mellanhand i Agadez till AFP.
Almoudene Moha, en annan av de tuaregiska ex-rebellerna som återvände för två veckor sen, berättade att Natos bombningar och dödande spred panik bland soldaterna.
– Vi organiserade vår flykt i patrullbilen, sa Moha, som tvångsrekryterats till Gaddafis styrka.
Legosoldaterna från Gaddafis armé återvänder nu till sina hemländer obeväpnade. Men deras återkomst väcker oro i Niger, dit 211 000 personer flytt från våldets Libyen sedan februari.
I Mali varnar lokalbefolkningen för att tuaregernas återkomst med libyskt artilleri kan gynna fruppen al Qaida i muslimska Maghreb, som verkar i flera länder i området.
Fruktar destabilisering
Mamadou Diallo, lärare vid maliska Bamakouniversitetet, fruktade att utvecklingen kunde betyda en destabilisering av hela Sahel.
– Stater som Mali och Niger är inte förberedda för den här situationen. Vad kommer det att bli av dessa kämpar? De har fordon, vapen och expertkunskaper. Detta är farligt, sa läraren till AFP i slutet av augusti.
Grannländerna Mali och Niger har under de senaste 20 åren kämpat med uppror bland tuaregerna. Medlingssamtal mellan regeringen och rebellerna, med hjälp av stamäldste, fick ett slut på upproren.
De nomadiska tuaregerna, som länge rört sig över stora områden i södra Sahara, söker ett erkännande av sin kulturella identitet. De har pressat regeringarna i sina fattiga hemländer för att få hjälp med att utveckla sina regioner.
Tuaregerna har historiskt sett bott i områden som sträcker sig över Niger, Mali, Algeriet, Libyen och Burkina Faso. I dag finns det omkring 1,5 miljoner tuareger.