Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Åtta av tio läsare: Bojkotta OS i Kina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Majoritet av läsarna vill att Kina sätter press på juntan i Burma

BLOD PÅ GATORNA. Ett 30-tal människor sågs ligga uppradade efter att militären i Rangoon öppnat eld rakt mot demonstranter som sprang för livet. De som föll bars bort, kvar på gatorna låg sandalerna.

Utrikesminister Carl Bildt tycker inte att man ska blanda ihop idrott och politik, säger han i kväll i ett uttalande till aftonbladet.se.

Många läsare håller med honom – men ännu fler tycker att Sverige borde bojkotta OS i Kina för att få landet ingripa och stoppa terrorn i Burma.

Bakgrunden till hotet om OS-bojkott är Kinas mycket stora inflytande över militärjuntans möjligheter att tjäna pengar. Generalerna i juntan har kontroll över de lönsamma naturtillgångarnai Burma och det totalitära Kina är viktigaste affärspartnern.

Om Kina inte agerar för att sätta press på juntan i Burma tycker 80 procent av de läsare som röstat att Sverige ska bojkotta OS i Kina nästa sommar, enligt siffor strax efter klockan 22.

“Dett är det enda som gör att Kina kommer att agera. Allting hänger på Kina” skriver signaturen Elaur, som själv inte tror att världen kommer att ta till bojkottvapnet för att sätta press på Kina.

”Jag bär rött i skrivande stund. Det är det minsta man kan göra. Men jag önskar att jag var där. Det som sker nu är väldigt spännande och unikt. Jag tror också att militärjuntan påverkas av att i princip hela världen är emot dem” skriver signaturen Engelbrekt.

Andra ifrågasätter varför man ska sikta in sig på Kina.

” Jag är i nuläget emot att Sverige ska bojkotta OS. Där tycker jag mer att man ska ifrågasätta den suspekta föreningen IOK (Internationella Olympiska Kommittén)” skriver signaturen cyberguran, som dessutom påpekar att Kina ockuperat Tibet i decennier.

Signaturen Farfar Lasse saknar Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt i debatten.

”Lyft på huvudet och stå upp! Visa att ni finns och att ni vågar vara ”de två ledande politikerna i Sverige” och börja med uttalandet för demokrati och löftet att följa folkets vilja ifråga om OS i Kina” skriver Farfar Lasse.

aftonbladet.se

ANNONS