Supermånen lyser snart över oss alla

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-09

Supermånen kommer att träda fram på himlavalvet den 19 mars.

Snart är supermånen här – med stormar, tsunamis och orkaner som följd.

Åtminstone om man ska tro konspirationsteorier som översvämmar internet.

Rymdfysikern Gabriella Stenberg behåller därmed lugnet.

– Det ska inte spela så stor roll, säger hon.

Galna djur, galna människor och galet väder. Månen beskylls för mycket – och nu är det dags igen.

Den 19 mars är supermånen här, då månen passerar jorden på ett avstånd av ynka 356 577 kilometer. Så nära har den inte varit på 19 år.

Extrama väderförhållanen

På internet varnas det för att vädret kommer att få fnatt och hobbyforskare tror att supermånen kan rubba jordens klimatmönster så allvarigt att vi drabbas av jordbävningar och vulkanutbrott.

Supermånar kommer med jämna mellanrum, och har enligt Daily Mail tidigare sammanfallit med extrema väderförhållanden flera gånger. Jordbävningen och tsunamin i Indiska oceanen 2004 inträffade till exempel bara ett par veckor före den senaste supermånen.

Gabriella Stenberg, rymdfysiker vid institutet för rymdfysik i Kiruna, kan däremot lugna oroliga läsare.

Markant förändring

– Att vi skulle få mycket sämre väder av det här är jag tveksam till. Avståndet mellan jorden och måne varierar hela tiden. Men det blir lite skillnad och man säga att månen drar lite mer i jorden, framför allt i vattnet, när den är närmare.

Enligt rymdfysikern kan alltså ebb och flod påverkas av supermånen, men varken människor, djur eller vädret ska påverkas av en markant förändring.

– Jag skulle inte oroa mig för det faktiskt. I allmänhet behöver man inte oroa sig så mycket för astronomiska saker. Man kan inte göra så mycket åt det.