”Alliansen och MP är vinnarna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-03

Lena Mellin om migrationsuppgörelsen

I morse presenterade de borgerliga och Miljöpartiet sin uppgörelse kring migrationspolitiken.

– Det är ytterligare ett bevis på att det rödgröna samarbetet inte finns, säger Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet.

Aftonbladets Lena Mellin.

Varför gör regeringen och Miljöpartiet upp om migrationspolitiken?

– De har ett gammalt samarbete kring de här frågorna och de vill hålla SD borta från allt inflytande. Det har ju redan gjort upp om arbetskraftsinvandring, så det är ganska naturligt att de fortsätter sitt samarbete. Redan efter valet signalerade MP att de ville samarbetea med regeringen för att hålla SD borta.

Finns det något sakpolitiskt i uppgörelsen som får dig att höja på ögonbrynen?

– Nej det här en ramöverenskommelse som ska konkretiseras, bland annat efter att en utredning har blivit klar. Först då kan man ha några synpunkter. De är överens om de stora linjerna: asylrätten ska värnas och man ska kunna arbetskraftsinvandra även om man inte har jobb utan vill starta företag. Det är inte direkt något överraskande.

Vilka är uppgörelsens vinnare?

– Alla de fem partier som är med. De fortsätter på den väg de har slagit in på.

Vilka är förlorarna?

– De rödgröna är förlorare. Nu har Ohly fällt bittra kommentarer om överenskommelsen – det här är ytterligare ett bevis på att det rödgröna samarbetet inte finns längre.

Sverigedemokraterna försöker vända det till att de tjänar på det här. Finns det några politiska risker för de blågröna partierna?

– Jag tror att riskerna är ganska små. Det här är inget brott mot hur det ser ut i dag. Det är främst SD och deras anhängare som är kritiska. Och så finns det en vänsterkritik om regeringens utvisningar. Dessa kommer fortsätta vara kritiska, men kritiken kommer ändå från mindre inflytelserikt håll.

– Jag tror inte att det här betyder något för stödet för SD. De kan fortsätta med sin kritik och partiets anhängare kommer att fortsätta tycka att de har rätt.

Hur påverkar det Sverige politiska landskap att den här uppgörelsen görs?

– Miljöpartiet har alltid, fram till det rödgröna samarbetet 2008, vekat vara någon skags mittenkraft. Det är en sorts maktposition för dem att kunna byta mellan blocken. För närvarande sitter MP i lite av en guldsits. de är en maktpolitisk faktor – om MP gör upp med regeringen så vinner regeringen. Och de är det enda parti på den rödgröna sidan som har någon slags vind i seglen.

Hur viktig är uppgörelsen?

– Det är betydelsefullt att det finns en stabil majoritet bakom en överenskommelse på det här politiskt känsliga området. Det är viktigt.