Migrationsverkets personal porrsurfade på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-26

Personal på Migrationsverket har porrsurfat, gjort aktieaffärer och spelat poker på nätet – på arbetstid.

– Det gick åt så mycket av bandbredden att den normala trafiken inte fick plats, säger biträdande säkerhetschefen Erki Kihl till Dagens Nyheter.

Nu har flera anställda fått skriftliga varningar.

Enligt Dagens Nyheter har vissa handläggare surfat på otillåtna sajter upp till 40 arbetstimmar under samma månad.

Det senaste året har två fall av porrsurfande behandlats i verkets personalansvarsnämnd. Under samma tid har ett antal medarbetare fått skriftliga erinringar.

– Det har skett i ganska stor omfattning och det är beklagligt, säger Anna Eriksson, enhetschef på förvarsenheten i Örkelljunga, till Dagen Nyheter.

– Vi har stor arbetsbelastning här.

Stor omfattning

På hennes arbetsplats har tre handläggare fått en skriftlig erinran eftersom de surfat på otillåtna sajter. I dessa fall ska det dock inte ha rört sig om porrsajter.

– Det har varit systematiskt och och det har skett i stor omfattning. Det kan ha varit många, många timmar på en månad, säger verksamhetschefen Mikael Ribbenvik, till Dagens Nyheter

Även på Migrationsverkets förvar i Kållered, utanför Göteborg, har personal surfat på otillåtna sajter.

– Det skedde fram för allt under en extrem period då vi hade väldigt få förvarstagna här, säger enhetschefen Marina Bengtsson, som har haft samtal med de som surfat för mycket.

Migrationsverkets chef Dan Eliasson säger till tidningen att han blir upprörd om medarbetare surfat privat på arbetstid.

Fastnade i filtret

– Vi har en kristallklar policy om att man bara får använda internet i tjänsteutövningen. Om medarbetare dessutom varit ute på olämpliga sidor så är det fullständigt oacceptabelt och måste få konsekvenser.

Våren 2007 installerades ett filter som ska stoppa olämplig internettrafik på Migrationsverket.

– För två veckor sedan fick vi i gång det på allvar, säger biträdande säkerhetschefen Erik Kihl till Dagens Nyheter.

Men en handläggare som vill vara anonym säger till Dagens Nyheter:

– Folk blev rejält uppskrämda, men i dag fortsätter man surfa där man kan, nästan lika mycket som innan. Snacket går att eftersom man redan gjort en omfattande och resurskrävande undersökning av internettrafiken så gör man det inte på samma sätt igen.

Sofi Thunvik