Pagrotsky: Satsa på klassiker

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-20

”Vårt parti har ett projekt som är tidlöst, men där verktygen och instrumenten kan behöva ändras efterhand”

Leif Pagrotsky avfärdar tanken på partiledarposten. – Ett långskott. Det är inget som en vettig människa kan önska sig, säger han om partiledarposten och konstaterar att oddsen visst låg på 25 gånger pengarna.

Efter fyra förlorade år behöver Socialdemokraterna fokus och långsiktighet för att bli ett regeringsdugligt parti för väljarna, enligt förra statsrådet Leif Pagrotsky.

Medan många, också i S, säger att deras partier behöver en ny "berättelse" för att locka väljare som förlorats, ser Pagrotsky lätt bekymrad ut inför ordet.

– Jag kan inte ordet. Vårt parti har ett projekt som är tidlöst, men där verktygen och instrumenten kan behöva ändras efterhand, säger han.

Leif Pagrotsky är riksdagsledamot, med mångårig erfarenhet av att arbeta i S-märkta regeringskanslier, också i flera ministerpositioner, och nu bland annat vice ordförande i riksbanksfullmäktige.

– Den samhällsmodell vi har byggt upp är urstark jämfört med vad den internationella kartan bjuder i övrigt. Den är en formidabel framgång som slår lågskatte- och klyftmodellen, säger han.

Tågkaos

Skattepolitik kan inte reduceras till en fråga om vad man betalar.

– Vill folk ha tåg som inte går på vintern, kvalitet i vården eller rekord för antalet sålda Porsche? undrar han retoriskt.

Hans namn har börjat nämnas på listor och i nätomröstningar som en person som skulle klara att axla partiledarrollen efter Mona Sahlin. Facebook-gruppen Paxa Paggan ökar besökarantalet.

– Ett långskott. Det är inget som en vettig människa kan önska sig, säger han om partiledarposten och konstaterar att oddsen visst låg på 25 gånger pengarna.

Dagarna efter TT:s intervju plockar Aftonbladets ledarredaktion fram honom som en av tre som skulle kunna leda partiet i en för tidningen önskvärd riktning.

Betonar tillväxt

För Leif Pagrotsky är framtiden för S tillväxt, full sysselsättning, investeringar i infrastruktur och satsningar på utbildning, utbildning, utbildning. Först då kan partiet bli relevant igen även för väljare som flyktat.

– För mig handlar vända hem om ansvarstagande, om ordning och reda och de långsiktiga frågorna, säger han och konstaterar att många väljare kände att S betonade sådant som de själva inte hade högt upp listan.

Något detaljrecept för en politik som kan vinna nästa val har han inte.

– Vi måste ägna tid åt att förbereda bättre svar till 2014 än vi hade nu. Att bara ta upp något ur den andra byrålådan och säga att det här är rätt men det andra var fel går inte.

Svenskt lyft

Partiet måste hitta fram i fler åldersgrupper än nu, i storstäder och på universitetsorter. Han betonar att det inte handlar om att lägga några väljargrupper åt sidan utan om att med en optimistisk, hoppingivande och framtidstroende politik vinna fler.

– Folk ska känna att det här gänget kan lyfta Sverige, inte för att de vill höja bidragen för mig utan för att de vill utveckla Sverige och verkar vara i takt med tiden och förstår vad som händer.

TT