”Libyen är på väg att falla”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-19

Expert: Fortsätter protesterna försvinner Gadaffi snart

Regimerna i Libyen och Bahrain gör nu allt de kan för att slå ner de regeringskritiska protesterna.

Men de dödliga attackerna på demonstranterna visar att ledarna är på väg att tappa kontrollen, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

– Ingen regim står säker just nu.

Alexander Atarodi Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

På lördagen intensifierades protesterna i både Libyen och Bahrain. Och i båda länderna svarade makthavarna med blodiga attackerna på demonstranterna.

Från det hårt kontrollerade landet Libyen kommer uppgifter om att flera demonstranter har skjutits ihjäl i staden Benghazi där stora skaror av människor har samlats för att protestera mot regimen Gaddafi. I ett försök att hindra demonstranternas möjligheter att organisera sig stängdes även internet ner i landet på lördagen.

Nära att falla

Men regimen kan vara mycket nära att falla. De dödliga attackerna från makthavarnas sida tyder på desperation och rädsla att tvingas lämna ifrån sig makten, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

– Det krävs inte mycket för att regimen i Libyen ska falla nu. Fortsätter protesterna i samma växande kraft tror jag att Muammar Gaddafi försvinner snart, säger han.

Faller regimen i Libyen kommer fler länder att följa efter, tror Alexander Atarodi.

"Som ett sudokuspel"

– Man kan likna det vid ett sudokuspel, varje gång du hittar mer siffror blir utgången enklare, och varje gång en regim faller ger det mer bränsle till andra folk att protestera.

Enligt Atarodi finns det nu ingen regim i Mellanöstern och Nordafrika som står säker. Protesterna i Bahrain markerade en viktig förändring i upproren.

– När de började i Tunisien och Egypten protesterade människor mot fattiga förhållanden och för att få mat på bordet. Nu har proteströrelsen två ben, det är inte längre bara fattigdom utan också strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter demonstranterna kräver.

– Tidigare sa experterna att exempelvis att Saudiarabien stod säkert på grund av landets rikedomar, men även Bahrain är ett välmående land och nu står ingen regim säker, säger Alexander Atarodi.

Nytt Mellanöstern inom fem år

Hur lång tid det tar att få igång fungerande demokratiska regeringar efter att regimerna fallit är svårt att säga.

Men Alexander Atarodi tror att världen inom fem år kommer att få se ett helt nytt Mellanöstern.

– Då kommer demokratin att dominera i regionen, och de regimer som finns kvar kommer att pressas hårt av de demokratiskt valda regeringarna.

ANNONS