Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Grisarna kastreras – utan bedövning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-17

Varje år kastreras 1,5 miljoner smågrisar.

Det plågsamma ingreppet görs helt utan bedövning – trots att det finns smärtfria alternativ, enligt SVT:s Rapport.

Alla svenska hangrisar kastreras. Ingreppet sker när grisarna är mellan två och sju dagar gamla. Skälet är att köttet kan få en sämre smak efter att grisen könsmogen.

Smärtsamt för kultingarna

Men kastreringen är mycket plågsamt för grisarna. Bonden eller djurskötaren utför den helt utan bedövning. Många grisar dör dessutom i sviterna efter ingreppet.

– Jag tycker det är ett helt oacceptabelt djurlidande när vi har de bra alternativ som finns, säger Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund till Rapport.

Alternativen är exempelvis en vaccination som förhindrar könsmognaden. Metoden har varit godkänd i Sverige i två år, men används ändå inte trots att den är smärtfri för grisen och inte påverkar smaken på grisen.

Kan ge dyrare kött

Grisbranschen har inte velat använda sig av metoden, bland annat av rädsla för att bönderna ska kunna sticka sig på sprutan. Johan Beck-Friis tycker inte att det finns något fog för den oron.

I dag tog Jordbruksverket beslut om att grisbönderna själva ska få bedöva grisarna innan kastreringen sker. Förutsättningen är att de har fått utbildning och att bedövningsmedlet är utskrivet av en veterinär.

Utan utbildning måste bönderna låta en veterinär ge bedövningen – vilket skulle ge dyrare kött.

"Det finns alternativ"

Lantbygdsminister Eskil Erlandsson är ändå nöjd med den nya lösningen och hoppas att de bedövningsfria ingreppen ska minska.

– Jag är jätteglad att det nu finns alternativ. Jag förväntar mig att handeln och konsumentarna efterfrågar detta. Men bönderna måste kunna göra ingreppet själva, annars går det åt väldigt många veterinärer och blir väldigt dyrt, säger Eskil Erlandsson i SVT:s Aktuellt.

Se Rapports inslag här (extern länk)