Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

400 greps i Algeriet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-12

400 personer greps under dagens demonstrationer i Algeriets huvudstad Alger.

Bland de gripna finns utländska journalister, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även i Jemen pågick demonstrationer under dagen.

Demonstranterna i Alger ropade bland annat ”Ut med Bouteflika”, en passning till Algeriets president Abdelaziz Bouteflika, som haft makten sedan 1999.

Vittnen rapporterar om 10 000-tals demonstranter, men enligt myndigheterna rör det sig om 1500 personer, uppger AP.

Strategiska positioner

Myndigheterna varnade demonstranterna för att ge sig ut på gatorna och polisen placerade sig i natt på strategiska platser där demonstrationståget skulle passera. Bland annat blockerade tungt beväpnad polis vägarna in till centrum.

Trots detta tog sig tusentals in till Alger, där de drabbade samman med polis. AP rapporterar att poliserna var nästan tre gånger så många som demonstranterna.

400 personer har gripts, bland dem utländska journalister, enligt ett vittne som nyhetsbyrån intervjuat.

Protester i Jemen

Samtidigt har hundratals demonstranter, varav många studenter, försökt nå Egyptens ambassad i Jemens huvudstad Sanaa i dag.

"Efter Mubarak är det Alis tur", skanderade demonstranterna enligt TT.

Polisen har försökt kuva motstånder genom att slå demonstranterna med påkar, rapporterar AP.

Demonstrationerna kommer trots att presidenten försökt blidka folket genom att lova att han inte kommer att ställa upp i nästa val.

Återstå att se

Enligt forskaren Alexander Atarodi, expert på Nordafrika och Mellanöstern vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, visar dagens demonstrationer att de psykologiska barriärerna har försvunnit i Algeriet. Men det återstår att se om dagens protester blir fredliga.

– Algeriet har varit ett förtryckarland länge, tusentals har dött i sammandrabbningar de senaste två decennierna. Jag skulle inte bli förvånad om de slår till hårt, samtidigt är världens ögon riktade mot Nordafrika, säger han till Aftonbladet.

Texten uppdateras.

Fakta: Jemen

Befolkning: 23,4 miljoner.

Arbetslöshet: 35 procent.

Så många lever i extrem fattigdom: 45 procent.

Jemen är fattigast av de länder som står inför stora politiska förändringar. Av rädsla för att folkets protester ska bli allt mer aggressiva meddelade presidenten Ali Abdullah Saleh att han planerar att avgå 2013.

Källa: Aftonbladet.