Varnar för blodbad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-11

Hosni Mubaraks besked att han blir kvar som president fick temperaturen hos de revolterande i Egypten att närma sig kokpunkten. En av tusentals protesterande varnar för blodbad när demonstrationerna sprider sig i Kairo.

Minst 10 000 omringade natten till fredagen det statliga radio- och tv-huset, bara några kvarter från Befrielsetorget (Tahrirtorget), som varit centrum för den landsomfattande revolten som krävt många dödsoffer.

1 000–2 000 slog också läger nära själva presidentpalatset i den fashionabla stadsdelen Heliopolis. Mubarak tros befinna sig inne i byggnaden, som vaktas av ett massivt säkerhetsuppbåd.

Flera befarar att våldet kommer att bryta ut efter fredagsbönen.

– Det kommer att bli ett blodbad. Det blir det definitivt. Fredliga demonstranter kommer att dödas, säger en av dem till CNN och fortsätter:

– Men människor har redan dött för den här saken, och vi är alla beredda att dö för den.

Vrede i superformat

Folkmassor blockerar också ingången till parlamentsbyggnaden där de är redo att stanna hela fredagen, utlyst som ännu en Vredens dag – men nu i superformat. Protesterna väntas bli mer omfattande än någonsin under de 18 dagarna av revolution.

Mohamed ElBaradei, av många sedd som en samlande kraft för oppositionen, varnar för att "Egypten kommer att explodera".

"Armén måste rädda landet nu", skriver den förre IAEA-chefen och fredspristagaren på Twitter. Han kräver att militären ställer sig på folkets sida.

Hur armén kommer att agera är en öppen fråga: Analytiker ser tecken på att den kan komma att tvinga bort Mubarak, vilket understryks av att flera av hans partivänner vänt honom ryggen. Daniel Williams i rättighetsgruppen Human Rights Watch ser däremot Egyptens militärer som en "styrande klass" som står i vägen för demokrati.

"Förändras inte det får det inte så stor betydelse om Mubarak störtas", skriver Williams i Los Angeles Times.

Öppen för kandidatur

Oppositionens ElBaradei gör klart att han är öppen för att kandidera i ett kommande presidentval – om folket vill och i sådana fall endast som oberoende.

– Men nu prioriterar jag först en övergång till ett demokratiskt system, säger han till al-Jazira.

Hosni Mubaraks tal skapade också förvirring om vilka befogenheter vicepresidenten Omar Suleiman – tidigare fruktad chef för säkerhetstjänsten – egentligen fått. Egyptens USA-ambassadör hävdar att Suleiman nu har all laglig rätt att styra landet.

– Presidenten indikerade mycket tydligt att han lämnar över alla maktbefogenheter till vicepresidenten, säger Sameh Shoukri till CNN.

Omvärlden, med USA:s president Barack Obama i spetsen, försöker sätta allt hårdare press på att Egyptens ledare ska klargöra vilka framtidsplaner de hyser. De skärper också tonen och vill se en snabb utveckling mot demokrati.

Mubarak har hittills avfärdat det med att han "aldrig böjt sig för utländska diktat".

– Och vi stannar här tills han har lämnat presidentposten, säger en av de protesterande på Befrielsetorget.

TT