100 000 protesterar mot juntan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-24

Demonstrationen i Burma växer sig allt starkare

Tusentals munkar fortsatte protestera på måndagen.

Den fredliga protestaktionen mot regimen i diktaturens Burma växer sig allt starkare.

I dag hade runt 100 000 människor gått med i munkarnas demonstration.

– Folk håller armarna om varandra och runt munkarna. De applåderar och jublar. De ber om demokrati, säger ett ögonvittne enligt nyhetsbyrån Reuters.

När demonstranterna närmade sig försvarsdepartementet i Rangoon gick det inte längre att se var tåget började och slutade. De protesterande har bildat ett 8 kilometer långt led och enligt AP har runt 100 000 människor anslutit sig till munkarnas fredliga protest mot diktaturen, för demokratin.

I dag gick även studenterna från Rangoonuniversitetet med i marschen som har utvecklats till den största regimkritiska manifestationen på nära 20 år.

Hård ekonomisk politik

Demonstrationen började den 19 augusti som en protest mot regeringens hårda ekonomiska politik med kraftigt höjda bensinpriser. När demonstranterna slogs ner ryckte munkarna in och för varje dag har kraften i protesten stärkts.

Än så länge har den hårdföra juntaregimen hållit sig i bakgrunden, men Svenska Burmakommitténs ordförande Karin Strandås befarar att juntan ska slå till brutalt för att stoppa demonstrationerna, precis som 1988.

”Vi är jättenervösa”

– Vi är jättenervösa. Munkarna har uppmanat civila att gå man ur huse nu på morgonen, svensk tid. Samtidigt finns det rapporter om att lastbilar med soldater på flaken patrullerar omkring i Rangoon. Det är oroväckande, säger Strandås till TT.

– Det viktiga nu är att det internationella samfundet går in och sätter press på juntan. Samtidigt finns det hopp – det måste ju inte sluta med ett blodbad. Det som skiljer ifrån hur det såg ut 1988 var att varje steg i dag kan följas i utlandet och det blir till ett visst skydd. Juntan vet att det de gör kommer att uppmärksammas.

ANNONS