Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

EU tar strid mot svensk vargjakt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-27

I dag väntas EU-kommissionen fatta det formella beslutet om att anmäla den svenska vargjakten som ett brott mot EU:s miljölagstiftning.

Jakten har fått skarp kritik från EU:s miljökommissionär Janez Potocnik.

Omstridd fråga Nu tar EU strid mot den svenska vargjakten.

Licensjakten som startade den 15 januari pågår till och med den 15 februari. På onsdagseftermiddagen sköts en sjätte varg i Värmland, länets sista enligt tilldelningen. Därmed hade totalt 18 vargar fällts av den tilldelade kvoten på 20.

I dag ska regeringen diskutera frågan om utsättning av varg i Sverige. Det framgår av miljödepartementets ärendeförteckning där tre punkter på dagens sammanträde handlar om den svenska vargstammen.

Naturvårdsverket och Jordbruksverket föreslås få uppdraget "om genomförande av åtgärder för utsättning av varg i Sverige". Naturvårdsverket ska även få i uppdrag att se över behovet av "ytterligare kompensationsåtgärder vid införsel och utsättning av varg".

Nya vargar

Vidare framgår att flera länsstyrelser ska peka ut lämpliga vargrevir eller områden där varg kan sättas ut.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) har tidigare sagt att det vore önskvärt om utsättningar kunde komma i gång så snart som möjligt, helst redan i år.

Under förmiddagen ska Carlgren presentera besluten som fattades vid sammanträdet.

Process i domstol

Enligt vad TT erfar fattar kommissionen beslutet att inleda ett överträdelseärende mot Sverige om vargjakten samtidigt som miljöminister Andreas Carlgren håller sin presskonferens.

Kommissionens beslut är det första steget i en process som kan sluta i EU-domstolen, om kommissionen anser att Sverige inte gör vad som krävs för att rätta sig efter EU:s lagstiftning i frågan.

Om Sverige nu i det första skedet lämnar svar som kommissionen inte är nöjd med eller avstår från att anpassa lagstiftningen på ett sätt som kommissionen anser behövs, blir nästa steg ett så kallat motiverat yttrande till Sverige. Om Sverige inte anpassar sig då blir steg tre att kommissionen anmäler Sverige till EU:s domstol.