Sex döda i Egypten – Carl Bildt ”oroad”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-27

Sveriges utrikesminister Carl Bildt följer utvecklingen i Egypten efter att demonstrationerna mot president Hosni Mubarak krävt sex liv.

Under två dagars protester har 860 människor gripits, enligt egyptiska myndigheter.

Sex personer har dödats.

– Jag följer rapporterna från Kairo med ökad oro, skriver Carl Bildt på sin twitter.

Demonstranter som vill störta Egyptens president Hosni Mubarak har under två dygn ventilerat sin vrede – trots att landet har ett förbud mot offentliga sammankomster.

Batongsvingande poliser har svarat de oliktänkande med tårgas – och misshandel, skriver Reuters.

Varnade folket

Inrikesministeriet gick igår ut med en officiell varning att polisen inte skulle tolerera några sammankomster, och tusentals säkerhetsstyrkor var ute på gatorna redo att agera snabbt om det trotsades. Många av poliserna var civilklädda och smälte in bland demonstranterna.

I går dödades en demonstrant och en polis, vilket gör att den totala dödssiffran är uppe i sex personer. Runt 860 människor har gripits totalt, skriver Reuters.

Samlas via twitter

Demonstranterna har till stor del använt sociala medier för att bestämma samlingsplatser, och under det senaste dygnet har twitter, Facebook och mobilnätet i landet upplevt stora driftsstörningar, något som många misstänker att landets ledning ligger bakom.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt twittrade i natt om situationen:

”Oroas av rapporter om begränsning av sociala medier i Egypten. Allas rättigheter att fredligt uttrycka åsikter måste respekteras" skrev han.

Clinton vädjar

Även USA:s utrikesminister, Hillary Rodham Clinton, uppmanade i går Egyptens ledning att inte slå ner på folkmassorna.

Clinton vädjade till Mubarak att "ta tillfället i akt att genomföra politiska, ekonomiska och sociala reformer som kommer att vara svar på det egyptiska folkets legitima intressen."

Men trots all internationell vädjan fanns det i natt inga indikationer på att Mubarak, som styrt med järnhand i nästan 30 år, har för avsikt att lämna ifrån sig makten – eller göra ekonomiska eller demokratiska eftergifter.