Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fick mutor för miljoner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-25

Kriminalvårdschef misstänkt i Sveriges värsta korruptionshärva

STOCKHOLM/NORRKÖPING. Rolf Swensson, 65, planerade bygget av Sveriges nya fängelser – nu riskerar han själv sex år på kåken.

Som fastighetschef på Kriminalvården misstänks han ha tagit emot miljoner i mutor.

I utbyte ska han ha betalt ut många miljoner av skattebetalarnas pengar.

Swensons arkitektritade fritidshus kostade 2,2 miljoner.

Plötsligt klev sju civilklädda poliser in på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Inför chockade kollegor tog de sig in på fastighetschefens Rolf Swensons tjänsterum och tömde bokhyllorna på papper. Pärm efter pärm lades i kartonger och bars ut.

Det var den 18 maj och några timmar innan husrannsakan genomfördes greps fastighetschefen i sitt hem.

Rolf Swenson som i många år planerat och projekterat Sveriges alla nya fängelser var nu själv brottsmisstänkt.

Unik i svensk historia

Enligt överåklagaren Gunnar Stetler på Riksenheten mot korruption har Rolf Swenson tagit emot miljonbelopp i olika mutor. I utbyte ska han ha gett företagare mycket lukrativa krontrakt.

Utredningen är mycket omfattande och beräknas vara klar först i vår, ett år efter gripandet.

Fallet är enligt Stetler unikt i modern svensk historia – aldrig tidigare hade en statlig tjänsteman misstänks för så omfattande och allvarlig korruption.

Nota: 300 miljoner

Härvan nystades upp när Riksrevisionen fann en rad märkliga omständigheter under en projektering för nya anstalter i Östersund och Haparanda. Trots att kriminalvården hade ramavtal med flera firmor hade ingen av dessa används. Istället hade en och samma arkitektfirma, Fojab Arkitekter, fått uppdragen. Helt utan någon upphandlingsprocess.

Ensam handläggare och godkännare av fakturorna var fastighetschefen Rolf Swenson som fått uppdraget av kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén.

Hundratals miljoner i skattepengar hade betalats ut med ibland mycket bristfälliga underlag. Vad som beställts och vad som verkligen leverats har i vissa fall inte gått att kontrollera. Enligt Riksrevisionen kan statens kostnad för det misstänkta fusket uppgå till 300 miljoner kronor.

Rolf Swenson häktades misstänkt för grovt mutbrott och satt inlåst i en dryg vecka. När förhören var avklarade och bevisningen säkrad släpptes han.

Gunnar Stetler misstänker bland annat att Swenson fått ett arkitektritat fritidshus värt minst 2,2 miljoner och en specialdesignad glasveranda, båda ritade av arkitektbolaget Fojab.

Fojabs nu pensionerade vd Göran Wegelius är en av de fyra misstänkta huvudmännen i härvan. Själv nekar han bestämt till alla anklagelser.

– Vårt företag fick i uppdrag att rita en sommarstuga. Det var ett vanligt uppdrag och vi har fakturerat till marknadspris, cirka 200 000 säger Fojabs nye VD Daniel Nordh.

Huset som utrustades med en halv meter tjocka ljudisolerande specialväggar ligger bara några meter från Rolf Swensons frus fritidshus. Tomten styckades av 2007 och sålde till fastighetsbolaget Henova Förvaltning AB. Det var också dit som alla fakturor för husbygget skickades, drygt två miljoner.

Lönsamma kontrakt

Henovas vd Göran Henriksson nekar till brott men är misstänkt för anstiftan, ­alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grov bestickning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker utredarna att Göran Henriksson också ska ha gett Rolf Swensson stora summor i kontanter. Upp till 300 000 kronor ska ha överlämnats i kuvert pengar ska också ha satts in på hans konto.

Samtidigt som bygget pågick av fritidshuset fick arkitektfirman Fojab via Henova förvaltning mycket lönsamma kontrakt av kriminalvården. Åklagaren misstänker att Rolf Swenson fick huset och tillbyggnaden som tack. Resultatet av kontrakten syns tydligt i arkitektfirmans årsredovisning.

Dotterbolaget Fojab coordinators nettoomsättning ökade 2008 med 530 procent. Från 20 till 131 miljoner.

Andra mutbrott

Januari 2009, Stockholm

Två chefer på Skatteverket åtalas för att ha tagit emot en gratis resa av dataföretaget HP från Stockholm till Karlskoga för att övningsköra Porschebilar. Värdet var 4 900 kronor per person. Männen dömdes till dagsböter för mutbrott.

Mars 2009, Eskilstuna

Tre direktörer från ett Volvobolag åtalas misstänkta för att ha betalat ut cirka 20 miljoner kronor i mutor till Saddam Husseins regim under åren 2000–2002.

Affären gällde ett hundratal hjullastare och andra fordon. Utbetalningarna gjordes enligt åtalet helt i strid med FN:s sanktioner mot Irak. Målet har ännu inte tagits upp till förhandling – åtalet har lagts ner mot en av männen.

Juli 2009, Solna

En advokat skickar en fruktkorg till Solna tingsrätt som tack för ett uppdrag han fått. Han döms till böter för bestickning.

November 2009, Göteborg

En 50-årig trafikinspektör döms till 1,5 års fängelse för att ha tagit emot pengar för att godkänna åtminstone 70 körkortselever. Kvinnan har erkänt att hon tagit emot mellan 5 000 och 8 000 kronor för ett körkort.

December 2009, Göteborg

En chef på banverket misstänks ha köpt kläder för en halv miljon med banverkets pengar och sedan skänkt kläderna till kunder och under­entreprenörer.

Mars 2010, Nyköping

En förtroendevald politiker misstänks ha tagit emot mutor av en krögare.

April 2010, Stockholm

En hög chef inom Stockholm stad slutar sin anställning efter att ha attesterat fakturor för mer än 200 000 kronor.

Juni 2010, Göteborg

Flera personer inom äldrevården misstänks ha lurat en äldre kvinna att testamentera bort sina pengar. Personerna misstänks för mutbrott. Riksenheten mot korruption inleder förundersökning mot tre kvinnor inom äldrevården som misstänks ha sålt en sjuk kvinnas villa för 1,3 miljoner.

December 2010, Göteborg.

Byggmästaren Stefan Allbäck delges misstanke om mutbrott. Samtidigt pågår tio förundersökningar om korruption i fem olika kommunala bolag i Göteborg. 30 personer misstänks vara inblandade. Misstankarna är att flera tjänstemän tagit mutor för att godkänna saltade och falska fakturor. ”Uppdrag Granskning” har i flera program avslöjat detaljer om hur tjänstemännen fått arbeten utförda i sina hem.

Oktober 2010, Norrköping

En tjänsteman på Norrköpings kommun misstänks ha använt skattepengar till att betala byggnadsarbeten på sitt fritidshus. Pengarna skulle ha gått till renoveringen av ett tak på en skola. Tjänstemannen erkände fusket och utreds av Riksenheten mot korruption.

Oktober 2010, Malmö

En chef på bilprovningen i Skåne misstänks ha tagit emot 300 000 kronor för att godkänna 200 bilar i besiktningen. Det var bilprovningen som själva fick misstankar om brott och började granska ett stort antal snabbesiktningar. Chefen sa upp sig när han konfronterades med uppgifterna och nu utreds han av åklagare.

September 2010, Södertälje

Företaget Countermines misstänks ha gett en hög officerare i Libyen en alpinvit BMW 523i i samband med kontrakt på minröjning i Libyen. Bolaget misstänks också för att ha betalat stora summor i kontanter till olika befattningshavare i Libyen.

Juni, 2010, Solna

Revisorer avslöjar att stadsdirektör Sune Reinhold har fått 800 000 kronor i konsultarvoden under tre års tid av samma bolag som bygger nya nationalarenan i Solna. Han var också ordförande i Arenabolagens styrelse samtidigt som han fick full lön från skattebetalarna som stadsdirektör. Han avgår efter avslöjandet och utreds av åklagare. Flera personer har nu delgivits misstanke om mutbrott, men åklagaren vill inte uppge vilka.

Juni 2010, Skövde

En pensionerad officer åtalas för att ha lånat ut en stridsvagnsmotor och växellåda från en tysk stridsvagn modell Tiger II som tillhörde Statens Försvarshistoriska Museer. Enligt åklagaren har han tagit emot 100 000 kronor i muta för att godkänna lånet. När motorn kom tillbaka var den utbytt och växellådan saknade vitala delar. En 46-årig man från Trelleborg misstänks ha sålt delarna till för 350?000 kronor. I samarbete med brittisk polis återfanns de stulna stridsvagnsdelarna hos en samlare i England.

Männen bakom härvan

”Byggkonsulten”, Nynäshamn

Misstänkt för: Grov bestickning under tiden 2006–2008 avseende tjänsteman vid Kriminalvårdsverket. Inkomst: 981 819 kronor (taxeringsår 2008). Kommentar: ”?Vi har inga kommentarer”, säger advokat Tomas Nilsson.

Björn Wigelius, 64, Lund

Vd för Fojab Coordinator AB. Misstänkt för: Anstiftan till grov trolöshet mot huvudman under 2008 och grov bestickning under 2010 av en tjänsteman vid Kriminalvårdsverket. Inkomst: 3 213 643 kronor (taxeringsår 2008). Överskott av kapital: 2 030 569 kronor. Kommentar:?”Han förnekar samtliga anklagelser och vi menar att åklagaren inte har känt till flera viktiga förhållanden. Vi har fullt ut samarbetat med utredningen och lämnat in egna handlingar som visar att min klient är oskyldig. Vi ser med tillförsikt fram emot den här utredningen”, säger advokat Mikael Nilsson.

Sven Göran Henriksson, 61, Norrköping

Vd för fastighetsbolaget Henova Förvaltning AB. Misstänkt för: Anstiftan alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grov bestickning. Inkomst: 1 224 120 kronor (taxeringsår 2008). Kommentar: ”Min klient förnekar brott i samtliga avseenden. Det finns förklaringar till allt, men det tar vi inte i det här skeendet”, säger advokat Leif Gustavson.

Rolf Swenson, 65, Norrköping

Huvudman i muthärvan, tidigare fastighetschef på Kriminal­vården i Norrköping, en av general­direktörens närmsta män. Misstänkt för: Grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvud­man under åren 2006 till 2010. Inkomst: 763 620 kronor (taxeringsår 2009). Kommentar: ”Det är jag ­inte intresserad av att prata om.”