”Tiden håller på att rinna ut”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-23

Aftonbladets Jesper Bengtsson: Juntan vet att deras dagar är räknade

NUNNORNA DEMONSTRERAR OCKSÅ. Buddhistnunnor gav sig för första gången ut på gatorna i Rangoon på söndagen för att protestera mot regimen. Protesterna är nu de största sedan upproret 1988, som blodigt slogs ner av militären.

Protesterna i Burma växer snabbt.

Igår stoppades munkarna av beväpnad polis och rykten säger att elitförband är på väg till Rangoon.

– Det visar hur rädd juntan är för att det här ska eskalera. De vet att deras dagar är räknade, säger Jesper Bengtsson, författare och ledarskribent på Aftonbladet.

MOT MILITÄREN. Aun San Suu Kyi leder oppositionen i Burma och fick Nobels fredspris 1991 (arkivbild).

Demonstrationerna på söndagen i Rangoon var de största folkliga protesterna mot militärjuntan sedan upproret 1988. De rödklädda buddhistmunkarna gick i täten för närmare 20 000 människor ute på gatorna i Rangoon.

Munkarna säger att de protesterar för folkets väl – och för första gången anslöt sig också nunnor till de växande protesterna.

Flera hundra munkar försökte även idag att komma förbi de vägspärrar med beväpnad militär som stoppar all genomfart till oppositionsledaren Aung San Suu Kyis hus på University avenue.

Men idag blev det stopp. Munkarna tvingades vända, avvisad av beväpnad militär, men inga människor skadades. Enligt vittnen vaktas avspärrningarna runt huset nu av ett dussin kravallpoliser och dessutom ett 20-tal personer i civila kläder, rapporterar nyhetsbrevet Irrawaddy.

Kan eskalera

– Det här visar hur rädd juntan är för att det här ska eskaliera och bli något man inte kan kontrollera, säger Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet och författare till boken"Granatklockorna i Myitkyina" som handlar om situationen i Burma.

Bengtsson kallar det läge som nu uppstått för den mest intressanta sedan upproret 1988 som brutalt slogs ner. Små protester märktes redan tidigt i år, men allt har eskalerat snabbt sedan munkarna gav sig ut på gatorna och börjde protestera offentligt för en vecka sedan.

– Att munkarna tog sig fram till Aung San Suu Kyi igår är ett tecken på att man fortfarande ser henne som ledare för demokratirörelsen. Och juntan har försökt isolera henne i mer än 17 år, just för att hon skulle blekna. Att munkarna fick komma fram igår kan betyda att någon ville att de skulle komma fram.

– Och nu har någon på högsta ort sagt ifrån.

Dramatiskt

Utvecklingen i Burma har de senaste veckorna varit allt mer dramatisk.

Att tusentals munkar gett sig in i protesterna kan innebära en vändning och ett slut på diktaturen. Men det kan också sluta med blodiga kravaller där även munkarna råkar illa ut.

– Väljer juntan att slå ner demonstrationerna med samma brutalitet som 1988 så kommer hökarna att ta kommandot igen. Men frågan är om man vågar ge sig på munkarna, säger Jesper Bengtsson.

– Det kan sätta fart på en mycket större revolt eftersom munkarna representerar det heliga i landet.

– Dessutom är munkarna smarta. I morse till exempel uppmanade de människor att ställa sig i dörröppningar för att visa sitt missnöje. Det kan ingen bli gripen för och folk riskerade inte heller att bli skjutna på gatan.

En miljon munkar

Att det bara är cirka 10 000 munkar av landets mer än en miljon buddhistmunkar och -nunnor spelar enligt Bengtsson ingen roll.

– Munkarna var med även 1988. Sedan dess har juntan gjort allt för att kontrollera dem. De har centraliserat styret av klostren, de har infiltrerat klostren och även hindrat vissa personer från att bli munkar.

– Och det behövs inte en mijon munkar på gatorna. Det kan räcka med 10.000.

Frågan är inte när militärjuntan kommer att reagera på de växande protesterna.

Det handlar om hur.

Mellan en och två miljoner människor har mördats, försvunnit eller dött av umbäranden sedan juntan tog makten i en kupp 1962 och militären vet att tiden håller på att rinna ut.

– Det är för tidigt att säga hur det som pågår nu kan sluta, säger Jesper Bengtsson.

– Men alla inser att det inte håller. Och juntan vet att tiden rinner ut och att de kommer att förlora makten. De måste kalkylera för att överleva själva och se om de kan hitta en väg ut.

Tipsa |
Aftonbladet