Elefant ska föda mammut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-20

Forskare: "Chansen är god att en frisk mammut föds om fyra-fem år"

Illustration av ullhåriga mammutar.

De dog ut för fem tusen år sedan.

Men snart kan ulliga elefanter åter vandra på Sibiriens vidder.

Det hoppas i alla fall en japansk forskare som vill återuppväcka mammuten, och använda en afrikansk elefant som surrogatmamma.

Modell av en mammut på tyskt museum.

Det låter som science fiction. Men Akira Iritani, professor vid universitetet i Kyoto, tror att vi kan få se en livs levande mammut redan om fyra-fem år.

– Chansen är god, säger han till The Telegraph.

Muskloning ger hopp

Iritani har kommit med liknande optimistiska mammututspel tidigare, bland annat 2003.

Skillnaden den här gången är att han hoppas mycket på en ny teknik från 2008 - där man lyckats klona en mus som varit fryst i 16 år.

– Nu är de tekniska problemen övervunna. Allt vi behöver nu är ett friska celler från en frusen mammut, säger Akira Iritani, till The Telegraph.

Tidigare försök misslyckade

De försök som gjorts tidigare, framför allt på 1990-talet, att återuppliva mammutar har misslyckats. Då har man använt skinn och muskler från en ullhårig mammut som hittats infryst i den Sibiriska permafrosten.

Men cellkärnorna har varit för skadade av den långa tiden i kyla för att kunna användas.

Akira Iritani hoppas att den nya tekniken ska lösa det problemet.

Elefant surrogatmamma

När en frisk cell har utvunnits tror sig Iritani kunna plantera in den i ägget från en afrikansk elefanthona. Elefanten blir surrogatmamma - och efter två år föds en frisk liten mammut.

– Försöken att klona boskap har gått dåligt tills nyligen, men nu lyckas man i omkring 30 procent av fallen, säger Akira Iritani.

Iritani ska nu åka till Ryssland för att hitta ett frisk cellprov från en mammut. Cellprovet behöver vara omkring 3 kvadratcentimeter stort för att det ska gå att använda. Hittar han inga användbara mammutceller själv hoppas Iritani på hjälp från ryska forskarkollegor.