”Kan bli deras sista resa”
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-19
Minst 20 irakier ska utvisas i dag
I dag utvisas minst 20 irakiska flyktingar från Sverige.
Tidigt i morse samlades ett 100-tal aktivister för att försöka stoppa utvisningen.
– Kan vi rädda någon människas liv så är det värt det, säger Sandra Ahlkvist från Nätverket Aktion mot deportation.
Minst 20 irakiska flyktingar placeras i dag på flygplan från Arlanda till Irak.
– Det här kan bli deras sista resa, säger Josefin Rehdin från Nätverket Aktion mot deportation.
De har fått avslag på sin överklagan mot Migrationsverkets beslut om att inte ge dem uppehållstillstånd.
I ett brev till nätverket skriver irakierna:
"Bland oss på förvaret finns personer som har fått stanna 8 år i Sverige. Som har jobbat och betalat skatt. Vi har försökt integrera oss i samhället, men Sverige försöker nu att skrämma bort oss. Den 19:e januari avgår ett plan till Irak. Vi vädjar till folks samvete att stoppa den här resan. Den kan bli vår sista resa, som leder till slutet för våra liv. Det är en dödsresa".
Bildat kedja
Vid fyratiden i morse hade demonstranterna fått besked från irakierna inne på förläggningen i Märsta att åtta personer förts ner för att transporteras till Arlanda.
Nätverket hade hela tiden kontakt med de utvisade inne i byggnaden. Demonstrationerna fortsatte samtidigt utanför.
Två av de protesterandes bilar blockerade vägen och flera föremål hade ställts upp för att hindra polisbilarna från att komma fram.
Strax före klockan fem började polisen samla ihop demonstranterna på den ena sidan vägen och deras bilar släpades bort.
På väg till Arlanda
Strax före klockan sex bröt polisen demonstranternas blockad och grep 25 av dem. Irakierna från förvaret i Märsta var då på väg till Arlanda.
– 24 av de gripna kommer att förhöras på plats och sedan bussas iväg tillsammans med övriga demonstranter, sammanlagt ett 50-tal, säger Mikael Ericson, befäl vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm.
– En tar vi med oss till polisstationen eftersom han vägrar uppge sin identitet.
De 25 är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.
”Får inget skydd”
Redan under gårdagskvällen protesterade runt 50 personer från gruppen Nätverket Aktion mot deportation utanför Migrationsverkets förvarsbyggnad i Märsta där flera av flyktingarna befinner sig.
– En stor grupp av de irakier som utvisas är utsatta i Irak på grund av att de är kristna eller hbt-personer. Irakiska ambassadören har sagt att landet inte kan skapa något skydd för dem, ändå utvisas de, säger Josefin Rehdin.
Inne i ett av Migrationsverkets förvarshus i Märsta sitter Shabaz Saoudon, 30, från Irak.
Flydde dödshot
Han väntar på ett beslut från Migrationsverket om sin framtid. I natt tog han farväl av sin vän Karzan Abdulsalam, 25, kurd från Kirkuk, som kommer att utvisas till Irak under morgonen.
– Den här gången var inte mitt namn med på listan. Men jag har ingen aning om vad som händer mig. Förra veckan sa Migrationsverket att polisen skulle ta över mitt ärende, men nu vet jag inte, säger Shabaz Saoudon.
Karzan Abdulsalam är rädd för vad som kommer att hända honom när han kommer tillbaka till Irak. Han säger att han har ett hot hängandes över sig eftersom han tidigare arbetat med amerikansk militär i landet. Han har överklagat Migrationsverkets beslut, men säger sig inte ha fått något svar av Europadomstolen.
– Jag vill inte åka tillbaka. Jag lämnade landet eftersom jag blev dödshotad. Nu vet jag inte om jag kommer att bli dödad, säger han till Aftonbladet.
Han har även sökt hjälp hos USA:s ambassad, uppger han, men utan resultat.
Skarp kritik från Amnesty
Även vid Migrationsverkets förläggning i Kållered utfördes i går protestaktioner. Ett 70-tal demonstranter greps och tre anhölls.
Nätverket är en sammanslutning av flera människorättsorganisationer.
Amnesty har tidigare kritiserat Sverige för utvisningarna, som organisationen anser strider mot bestämmelserna i FN:s flyktingorgan UNHCR.
Gränspolisen vid Arlanda bekräftade i går att en polisinsats kommer att ske under morgonen och att både Migrationsverkets byggnader och Arlanda flygplats bevakas vid utvisningen.
– Det har ju varit protester tidigare och kommer säkert att vara det nu, men vi räknar med att det här ska gå fredligt till, sa stationsbefälet Johan Lönnqvist, sent i natt till Aftonbladet.