”Leve ett fritt Tunisien”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-17

Men våldet är inte över i Tunisien

TUNIS. Monia Amsuri knäfaller framför de beväpnande poliserna. Hon sträcker armarna mot himlen och ropar; Leve ett fritt Tunisien.

Hennes ögon glänser och när hennes kinder blir våta är det inte längre på grund av tårgas.

Nu är tårarna hennes egna.

Hon reser sig upp och med ljudet från hundratals röster i ryggen tar hon ett kort kliv fram mot den polisman som står närmast. Innan han hinner reagera lutar hon sitt ansikte mot hans blåsvarta skinnjacka och omfamnar honom.

– Vi är vänner. Vi är Tunisier.

Inte över

Våldet är inte över i Tunisien. Det har bara gått en timme sedan den senaste skottlossningen ekade i centrala Tunis. Återigen var det milisgrupper trogna den störtade presidenten Ben Ali, som drabbade samman med militären.

Enligt uppgift har ex-presidenten fortfarande 3000 personer i Tunisien som är beredda att slåss för honom.

Men invånarna i huvudstaden låter sig inte skrämmas. Viljan att manifestera sin nyvunna frihet är starkare än rädslan.

”Vive la revolution”, ropar de.

Lyckad revolution

Ingen vet än så länge på vilken grund den nya friheten ska byggas. När den tillfälliga regeringen presenterades sent på måndagseftemiddagen visade det sig att både inrikes- och utrikesministern från förra regeringen får behålla sina jobb, något som väntas väcka starka reaktioner när utegångsförbudet hävs på nytt i morgon bitti.

Men de flesta Aftonbladet träffar i Tunis anser ändå att revolutionen lyckades.

Folket reste sig och lyckades att driva presidenten på flykten efter 23 år.

Professor Mohamed Abou är en av demonstranterna som ropar allra högst.

Han har tillhört den förbjudna oppositionen under många år och på grund av sina åsikter har han inte tillåtits att arbeta.

– Men de kunde inte ta ifrån mig rätten att drömma och nu har alla mina drömmar blivit verklighet. Mina barn kommer att växa upp i ett fritt Tunisien.

31-årige Naim Ben Said vill inte minnas den störtade presidenten som en diktator eftersom ordet lätt ger bilden av någon som enbart förtrycker folket.

– Det är inte riktigt sant när det kommer till Ben Ali. Han har gjort mycket bra för landet och bland annat stärkt kvinnornas rättigheter, det måste vi komma ihåg.– Men samtidigt har han slagit ner stenhårt på all opposition. Han har haft all makt i sina händer alldeles för länge.

”Otrolig upplevelse”

Sedan Ben Ali blev president i Tunisien har det varit förbjudet för grupper större än två personer att samlas i anslutning till regeringsbyggnaden. Alla folksamlingar har bryskt skingrats av polisen.

– I fredags trängdes tiotusentals människor på avenyn framför byggnaden. Det var en helt otrolig upplevelse, många grät av lycka.

Inom två månader väntas nyval i Tunisien. Ingen vet vem som kommer göra anspråk på makten. Många fruktar att islamistiska grupper kommer att försöka utnyttja det instabila läget.

– Men det är ingen mening att de försöker. Vi unga kommer aldrig att acceptera dem, vi kommer att fortsätta att sträva efter ett fritt och öppet Tunisien.