Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Presidenten har lämnat landet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-14

Efter veckor av politisk oro kastade Tunisiens president Zine el Abidine Ben Ali in handduken på fredagskvällen och lämnade landet.

Bakom sig lämnar han en stat i gungning och en oviss framtid för folket.

– Militärer patrullerar överallt och försöker upprätthålla ordningen, säger Sofiene Bensghaier, 30, i Tunis.

Det blir Tunisiens premiärminister Mohammed Ghannouchi som temporärt tar över efter Ben Ali som sammanlagt suttit 23 år vid makten.

– Jag lovar att jag kommer att respektera konstitutionen och genomföra de politiska, ekonomiska och sociala reformer som har utlovats/.../i samråd med alla politiska inriktningar, inklusive politiska partier och det civila samhället, sade Ghannouchi efter att det stod klart att Ben Ali lämnat landet.

På lördsgsmorgonen bekräftade Saudiarabien enligt Sky News att Ben Ali anlänt till landet.

Tårgas och panik

Innan dess hade den tunisiske presidenten med olika medel försökt klamra sig fast vid sin position. Först utlovade han yttrandefrihet åt sitt revolterande folk. Och de tog honom på orden dagen därpå – för första gången under hans långa regim tilläts folk fylla gatorna i protest.

Men på eftermiddagen började våldsspiralen snurra igen. Tårgasskjutande polis och stenkastande demonstranter drabbade samman, folk flydde i panik.

Sedan meddelade Ben Ali att han sparkat regeringen och att de utlovade valen skulle tidigareläggas och hållas om sex månader.

Men kort därpå utlystes undantagstillstånd i den nordafrikanska landet; flygplatsen i huvudstaden omringades av armén.

Militärens roll?

Sannolikt var presidenten då på väg att lämnat landet, och under kvällen förekom rykten, bland annat rapporterade franska tidningar om att twittrande tunisier ansåg att det rörde sig om en militärkupp och att militären i så fall ställt sig på oppositionens sida.

Ögonvittnet Montassar Khalfi berättade i telefon från Tunisien för TT på fredagskvällen att han precis hann undan innan våldsamheterna utbröt.

– Jag var där men tog mig snabbt därifrån när oroligheterna började. Manifestationen började lugnt med banderoller och människor som ville protestera. Sedan öppnade några eld och sköt mot demonstranterna. 15 personer dödades, det var studenter, ungdomar, rena katastrofen, säger han.

– Vi är överlyckliga men om det blir en ny president måste han utses genom att man följer konstitutionen.

Inga svenskar

Sveriges ambassadör Anne Marie Dierauer i Tunisen befann sig på fredagen på ett hotell utanför huvudstaden Tunis. Innan beskedet om att presidenten lämnat landet kommit talade TT med henne i telefon och då beskrev hon de händelser hon bevittnat under den dramatiska dagen.

– Det var en stor demonstration mot inrikesministeriet i morse som urartade vid 15-tiden. Polisen satte då in tårgas och tog till brutala metoder, vilket presidenten lovat inte skulle ske.

Enligt Anne Marie Dierauer befinner sig inga svenska turister i Tunis, de som finns i landet är i Sousse och Hamanet. Oroligheter har förekommit även där, men ingen svensk ska ha skadats.

Utegångsförbud

Anne Marie Dierauer beskrev under eftermiddagen läget, fyra–fem kilometer utanför Tunis stadskärna, som lugnt.

– Det är inte farligt att gå ut om man undviker paradgatorna för demonstrationer. Man får också vara försiktig när man går ut på kvällarna, men det har varit utegångsförbud här ett par nätter vilket också har en lugnande inverkan.

– Jag har varit inne i Tunis i dag men då tvingades vi vända på grund av polisens avspärrningar.

Enligt UD, som avråder från resor till Tunisien, finns det cirka 900 svenskar i landet varav 300 turister.

"Militärer patrullerar överallt"

30-årige Sofiene Bensghaier, som bor i en förort till Tunis, säger till TT på telefon vid 20-tiden på fredagskvällen, svensk tid, att det för närvarande är lugnt och stilla i staden.

– Det är lugnt på gatorna, inte en människa är ute utan alla håller sig hemma. Militärer patrullerar överallt och försöker upprätthålla ordningen, säger han.

Bensghaier hamnade själv mitt i våldsamheterna under dagen. Han berättar att polisen slog folk och att han själv blev misshandlad.

– De provocerade fram bråk och många som protesterade blev misshandlade och slagna, säger han.

22 år i exil

Imamen Mahmoud Khalfi, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, kommer från Tunisien och både han och hans fru har släkt och vänner i landet.

– Vi firar att folket har lyckats ta över och att diktatorn är på väg att lämna landet. Det är ett historiskt tillfälle. Den gamla regimen hade inget stöd hos befolkningen, det var en polisstat, säger han till TT.

Khalfi har tillbringat 22 år i exil och har inte sett sina släktingar sedan han flydde. De första 17 åren kunde han inte ens ha kontakt med dem på telefon, det var för farligt. Hans barn är uppväxta i Sverige och familjen har deltagit i de senaste demonstrationerna utanför tunisiska ambassaden i Stockholm.

– Min fru har förlorat sin pappa och mamma men hon kunde inte ens närvara vid begravningen. Vi tillhör oppositionen, och hade två alternativ när vi flydde, att hamna i fängelse och torteras eller fly. Jag har kollegor som har suttit fängslade i femton och tjugo år, säger Khalfi.

Han är glad över den senaste utvecklingen men säger också att den kom till ett pris.

– Man har förlorat väldigt mycket, det har varit många döda. Människor jag har pratat med säger att landet är helt förstört. Nu litar man på militären och hoppas på att den ska ta över så att folk kan känna sig säkra och trygga, säger Mahmoud Khalfi.

Mohamed Ghannouchi, som tillfälligt tagit över presidentposten i Tunisien, kommer att träffa företrädare för politiska partier på lördagen för att bilda regering, rapporterar en privat tunisisk tv-station.

– I morgon är en avgörande dag. Jag kommer att möta representanter för politiska partier för att bilda en regering som jag hoppas kommer att uppfylla förväntningarna, sade Ghannouchi.

Tv-kanalen Al Jazeera uppgav samtidigt att den avhoppade presidenten Zine al-Abedine Ben Ali är på väg till Qatar. Ben Alis hustru ska befinna sig i Qatar sedan flera dagar tillbaka. Frankrike har tidigare sagt att man inte vill ta emot Ben Ali, enligt en nära källa till regeringen vill man inte reta upp miljoner tunisier som bor i Frankrike och ogillar Ben Ali. Frankrike har anklagats för att som före detta kolonialherre ha haft täta band med Ben Alis auktoritära regim, och att ha sett mellan fingrarna med den senaste tidens blodsutgjutelse i Tunisien.

EU uppmanade på fredagen Tunisien till att finna en varaktig demokratisk lösning och vädjade till lugn.

TT