Slogs medvetslös av fallande istapp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-05

En 57-årig man slogs medvetslös på onsdagen efter att ha fått en istapp i huvudet.

Att inte ta bort snö och is från taken är straffbart, men ingen ser till att alla fastighetsägare följer lagen.

Mannen promenerade på trottoaren på Kungsholmen i Stockholm när han träffades av en fallande isklump. Han förlorade tillfälligt medvetandet, men klarade sig utan allvarliga skador och fick lämna sjukhuset under dagen.

På taket pågick snöskottning men arbetet var inte påbörjat där istappen lossnade. En anmälan om vållande till kroppsskada har upprättats.

– Fastighetsägarna ska utan dröjsmål ta bort snö och is som riskerar att falla ner, säger Rune Thomsson, chefsjurist på Fastighetsägarna.

Om något händer kan ägarna åtalas och tvingas att betala skadestånd. Att sätta upp skyltar friskriver ingen från ansvar. I Stockholm hänger varningsskyltarna ändå tätt.

Hindrar gående

– Det är ett jättestort problem. Det hindrar framkomligheten och tvingar ut gående i körbanan, säger Mats Freij på Trafikkontoret i Stockholms stad.

Arbetsmiljöverket har ansvar för tillsynen för dem som röjer snö och is på taken. Fotgängarna däremot måste lita på att fastighetsägarna gör det de ska.

– Om fastighetsägarna struntar i att ta bort snön, vad händer då? Ingenting, säger Reigun Thune Hedström på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

En tillsynsmyndighet skulle kunna utdöma vite, enligt Thune Hedström.

– Då skulle det bli billigare att ta bort snön än att inte göra det. Men det finns ingen lagstiftning i dag som ger den möjligheten, säger hon.

Polisen kan trycka på för att fastighetsägarna ska ta bort snö och is eftersom bristande röjning är ett brott mot ordningslagen.

Nollgradigt ökar risk

I Lund har polisen tröttnat. De kontaktar ägarna till fastigheter med farliga istappar.

– Vi kan acceptera att man sätter ut bockar under en dag eller så. Men sen tycker vi att fastighetsägaren ska plocka bort isen från taket, säger Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, till Sveriges radio Malmöhus.

I Stockholm finns en jourtelefon dit allmänheten kan ringa in och anmäla hotande istappar, meddelanden som sedan skickas till de anslutna fastighetsägarna. Hittills i vinter har man tagit emot 600 samtal varav hälften efter jul.

– När det blir runt noll grader bildas istappar av smältvatten tillsammans med värmen från husen, säger Fredrik Tamm, vd för Stockholms fastighetskalender som ansvarar för istappstelefonen.

Risken för fallande snö och is håller i sig. Enligt SMHI kommer temperaturen att ligga nära noll grader de närmaste dagarna, främst kring kusterna i södra Sverige.

Tipsa |
Aftonbladet