Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

USA pressade Sverige om insats i Afghanistan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-21

Sverige var amerikanernas nyckel.

Genom oss skulle jänkarna få övriga Europa att satsa mer i Afghanistan.

Det visar diplomathandlingar som amerikanska ambassaden i Stockholm skickade till sitt hemland och som Wikileaks kommit över, skriver Dagens Nyheter.

Pressen började med att Sverige blev ordförandeland i EU.

Då såg USA – enligt dokument som Wikileaks har släppt och som Dagens Nyheter tagit del av – en chans att genom en växande svensk trupp i Afghanistan få Sverige att fungera som en ”katalysator för andra medlemsstater” att satsa mer i landet.

Skickades i juli 2009

Diplomathandlingarna skickades från amerikanska ambassaden i Stockholm till USA i juli 2009.

I dokumenten framgår att september ansågs vara den bästa månaden för att utöva påtryckningar. Anledningen till detta var att utrikesdepartementet och försvarsdepartementet då var i slutskedet med sina propositioner till riksdagen och att det, när propositionerna väl var klara, skulle bli mycket svårare att påverka dem.

Tolgfors smickras

En annan plan var att smickra försvarsminister Sven Tolgfors (M).

Under ett besök i USA:s huvudstad i juli 2009 skulle man vara noga med att tacka honom för Sveriges växande engagemang i Afghanistan och betona att det var ”till hjälp för andra”.

Hjälp av svensk tjänsteman

Amerikanerna har även fått hjälp från svenskt håll.

Enligt Wikileaks-dokumenten har en hög tjänsteman vid det svenska försvarsdepartementet tipsat USA om hur de kunde påverka svenska makthavare att satsa mer i Afghanistan. Dagens Nyheter har pratat med tjänstemannen som säger att ”han diskuterat frågan på amerikanska ambassaden”.

Kraftigt ökad insats

Om det berodde på påtryckningar, smicker eller något annat är oklart, men resultatet av uppvaktningen har blivit att Sveriges insatser i Afghanistan ökat kraftigt.

De svenska kostnaderna för den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (Isaf) i år väntas bli mer än 1,5 miljarder kronor, en ökning med nästan 50 procent jämfört med förra året, skriver Dagens Nyheter.