”Ta er till ett skyddsrum”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-20

På ön Yeonpyeong och fyra andra närliggande öar befann sig invånarna i morse i skyddsrum – efter order av regeringen.

Sydkorea inledde därefter dagens artilleriövning.

Övningen föranledde ingen åtgärd i Nordkorea, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Vi tycker inte att det är värt det att reagera på varje militär provokation", kommenterar försvarsledningen i Pyongyang enligt KCNA.

Sydkorea satte flygvapnet i högsta beredskap i morse, inför den militärövning som aviserats på en ö nära gränsen mot Nordkorea.

Övningen skulle ha inletts tidigt på måndagen, men i morse meddelades att övningen skjutits upp på grund av dimma till sjöss. Klockan 06.30 svensk tid bekräftade Sydkoreas försvarsdepartement att artilleriövningen på Yeonpyeong har inletts.

Till skyddsrum

Invånare på ön har uppmanats av regeringen att uppsöka skyddsrum, rapporterar Reuters.

Även invånare på fyra andra öar i närheten fick samma order.

Många invånare på Yeonpyeong hade redan lämnat ön inför militärövningen, av rädsla för en upprepning av händelserna den 23 november. Då framkallade en sydkoreansk militärövning ett nordkoreanskt artillerianfall som dödade fyra människor på ön, som ligger bara tolv kilometer från Nordkoreas kust.

Avbrutet FN-möte

FN:s säkerhetsråd hölls förgäves på söndagen ett extramöte om krisen på Koreahalvön. Mötet avbröts efter åtta och en halv timme utan att medlemsländerna kommit överens.

Det är de permanenta medlemmarna som är oense.

USA, Storbritannien och Frankrike vill ge Nordkorea skulden för krisen, medan Ryssland och Kina vill mana båda sidor till återhållsamhet.

Skilda åsikter

USA:s FN-ambassadör Susan Rice sade efter mötet att åsikterna om hur krisen på Koreahalvön ska lösas är så skilda att det är osannolikt att de kan jämkas samman.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade efter mötet att Sydkorea inte bör genomföra sin militärövning för närvarande. Rice höll inte med utan sade att Sydkoreas försvarsövningar inte utgör något hot mot Nordkorea.

Tjurkin presenterade ett förslag till uttalande från rådet som manade till "maximal återhållsamhet" och uppmanade FN-chefen Ban Ki-Moon att skicka ett särskilt sändebud till Koreahalvön.

USA, Storbritannien, Frankrike, Japan och Sydkorea avvisade förslaget och ville i stället stödja ett brittiskt utkast där skulden läggs på Nordkorea och där dess artilleribeskjutning förra månaden fördöms.