Slipp stressen: Ta sovmorgon
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-18
Det är bara dagar kvar till jul.
Sjuttioelfte julklappen ska inhandlas. Tomtegardinerna ska strykas. Och pepparkakorna bakas.
Eller?
– Hamna inte i stressfällan. Gör mindre och ha en kul jul istället, säger fysikern och författaren Bodil Jönsson.
Du fingrar på parfymen som du ska ge bort och sneglar på kassakön.
Den sträcker sin flera meter genom affären.
Du suckar, ställer dig längst bak och räknar. Det är sexton person före dig i kön. När adrenalinet och irritationen börjar fylla din kropp börjar du tänka på alla andra julklappar som du inte hunnit köpa än.
Och räknar på hur många fler köer det kommer att bli innan dagen – och shoppingen – är slut.
Uppskatta pausen
Känner du igen dig?
Om inte: Grattis.
Men om du gör det har du, precis som de flesta av oss, fastnat i julfällan.
– Det är mycket vanligt att fastna i negativa tankar och stress runt jul, säger fysikern Bodil Jönsson som bland annat skrivit den uppmärksammade boken ”Tio tankar om tid”.
– Man kan antingen bli irriterad i den där kön, eller så kan man sluta ögonen och tänka ”Vad skönt, nu får jag stå still här och bara ta det lugnt i fem minuter”.
För stressen och pressen, menar hon, finns bara i huvudet.
– Alla vet egentligen om det, men ändå smittar vi varandra med juljäkt. Knuffas och buffas och lägger fälleben för varandra. Tänk om man kunde skratta åt det, titta ut genom fönstret och se vad vackert det är, njuta av snön i stället.
”Ta sovmorgon”
Men vad ska man skippa då? När man står där och tycker att det finns fler rätter att laga, fler paket att slå in, fler rum att pynta?
Allt, enligt Bodil Jönsson.
– Försök att tänka ”Hur roligt blir det att fira jul med mig om jag är helt slut?”. Ofta handlar det om trötthet när man låter stressen ta över. Ta sovmorgon en timma i stället för att baka hembakt bröd. Köp hellre en klapp mindre så att du inte är helt sönderstressad när det är dags att öppna dem och att du därför inte hinner se glädjen hos den som får presenten. Var här och nu. Inse att nu finns nu.
För ja, det går att ändra på det här beteendet.
– Det är väl uppsidan med det hela. Julstress är ett inlärt beteende – och allt som man lärt sig kan man också lära av sig.