Hit vänder sig de som inte har råd med jul

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-01

"Det här är tyvärr verkligheten för väldigt många"

Allt fler barn lever i fattigdom i Sverige.

För deras familjer är december en månad av ångest.

Till Majblomman vänder sig de som inte har råd med en värdig jul.

"Det många andra barn får kan jag inte ge mina", skriver en mamma.

Lena Holm på Riksorganisationen Majblomman.

Årets julklapp är surfplattan.

Handeln räknar med att vi kommer att handla julklappar för mer pengar än vanligt i år, 64,7 miljarder kronor lite drygt.

Köphetsen vet som vanligt inga gränser inför den 24 december.

Hjälp med jul

Men för många svenskar står valet inte mellan en surfplatta eller den senaste modellen av mobiltelefon.

Snarare tvingas de välja mellan att betala hyran eller att köpa julmat.

På Majblommans Riksförbund, Sveriges största barnhjälpsorganisation, har man de senaste åren märkt av en allt större ökning av barn och föräldrar som ber om hjälp inför jul.

Ropen på hjälp kommer ofta i form av brev. Brev där föräldrar eller barn ber om pengar för att ordna inför jul. Men det är sällan dockor eller prylar man ber om. Snarare är det hjälp med en gran, varma kläder eller julmat man ber om bidrag för – det basala för att ordna en värdig jul.

Vardagens vanmakt

"Jag skäms så mycket för att mina barn inte har nya kläder och saker som deras kamrater har. Därför skulle det betyda så mycket med en riktig jul", skriver en mamma.

– De som söker hjälp hos oss är dels de som lever på socialbidrag och är sjuka och har funktionshinder och alltid har det tufft. Men det är även de som har jobb och kanske klarar sig med nöd och näppe vissa månader men andra månader inte får det att gå runt alls. Det är tydligt att det finns många olika sorters problem och att det är många som känner vardagens vanmakt, säger Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund och ambassadör för EU kommissionens temaår mot fattigdom och social utestängning.

Fler fattiga

I dag lever över 340 000 barn i relativ fattigdom i Sverige, barnfattigdomen har ökat med nästan 50 procent från 2006.

Och enligt siffror från Socialstyrelsen bodde år 2009 137 000 barn i familjer som lever på socialbidrag – alltså i absolut fattigdom – en ökning från året innan.

Även på Majblomman märker man av fattigdomsökningen. Under 2009 kom det in 20 procent fler ansökningar och Lena Holm räknar med att brevhögen kommer att växa även i år.

– Vi lever i ett konsumtionssamhälle där man ska ha och man ska få och det känner ju även de barn som lever i fattiga familjer av. Vi skänker inga stora summor, i snitt tusen kronor per familj, men det kan göra en stor skillnad om man lever på existensminimum, säger Lena Holm.

Skinka och must

Hon berättar att det kom ett brev till Majblomman i fjol, efter julhelgen. Det var från en mamma som ansökt om hjälp hos dem.

– Hon skrev att hon med hjälp av vårt bidrag kunnat köpa varma vinteroveraller, en liten sak, skinka, julmust och en gran. Och det hade betytt så mycket, säger Lena Holm.

– Man kanske inte vill tänka på att det finns människor som har det så här i Sverige, kanske vill man framförallt inte tänka på det under jul, men det här är tyvärr verkligheten för väldigt många.

Så kan du hjälpa

Mejlen strömmar in till Aftonbladet från människor som vill hjälpa de som inte har råd med en värdig jul.

Så här kan du hjälpa till.

Majblommans Riksförbund har inte resurser att ta emot saker men man kan sätta in pengar på deras plusgirokonto: 90 1907-6

Har man ett önskemål att pengarna ska gå till en speciell ort eller en speciell sak kan man skriva det på avin.

Man kan även hjälpa till genom att sälja majblommor. Du som säljer får behålla 10 % av pengarna och ytterligare 10 % går till din skola eller förening som ni kan använda gemensamt. Resten av pengarna används till att hjälpa barn i ditt närområde.

Här kan du läsa mer om hur du skänker pengar.

Och här kan du läsa mer om Majblommans Riksförbund.