Ni bortskämda norrlänningar – vänta några år
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-29
Läs väderexperten Pär Holmgrens kolumn
Nu är så gott som hela Sverige täckt av snö. Mest snö är det söder om Vättern, med drygt en halv meter.
De senaste dagarna har vädret och snöfallet ställt till med mycket problem och många olyckor. Kombinationen snöfall, blåsigt och temperaturer nära noll är
oftast det som medför de största problemen. I?går, första advent, verkade Skåne bli värst drabbat, med friska ostvindar som drog in snöbyar från Östersjön.
Ibland kan man höra lite nedsättande kommentarer från norrlänningar som tycker att folk i Sydsverige klagar så fort det kommer ”lite snö”.
Men redan några centimeter nysnö och temperaturer nära noll ställer till med mycket större problem än en meter snö som växt till under flera månader och 10 eller 20 minusgrader – åtminstone på vägarna.
Det är enklare att köra bil på en riktig vinterväg än i slasket och halkan som oftast slår till just när temperaturen ligger och pendlar runt nollgraderstrecket! Och det är än så länge betydligt vanligare i södra Sverige än i norr. Än så länge…
Svängningarna mellan plusgrader och minusgrader under vintermånaderna börjar bli vanligare även längre norrut. Visst, förra vintern var en ”riktig” vinter och den här vintern har börjat med kyla, och just nu ser det ut som att kylan kan stanna kvar åtminstone några veckor framåt. Men under de senaste årtiondena har det blivit vanligare med plusgrader även i norr. Det ställer dessutom till med problem för själva vägarna i sig. Stora delar av det mindre vägnätet i framför allt Dalarna och södra Norrland har fått allt större problem på grund av flera tjällossningar under en och samma vintersäsong. Vägarna tar stryk, inte minst när tunga timmerbilar ska ta sig in i skogarna.
Och sakta men säkert lär det bli allt vanligare med slask och nollgradigt mitt i vintrarna även i norra Sverige. Så ni norrlänningar som är bortskämda med rejäla vintervägar får väl förbereda er på att väglaget blir lite mer nyckfullt även i norr under de kommande årtiondena.