USA beordrade sina diplomater att spionera

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-28

USA beordrade sina diplomater runt om i världen att spionera på toppolitiker och på FN.

Bland annat skulle de samla in fingeravtryck och dna.

Det avslöjar dokument från sajten Wikileaks, enligt Guardian.

Tidningarna Guardian och New York Times skriver att det har kommit hemliga direktiv från utrikesminister Hillary Clinton och företrädaren Condoleeza Rice till amerikanska diplomater runt om i världen.

I direktiven instrueras diplomaterna att samla information om folk de möter, bland annat ledande politiker. De får bland annat i uppdrag att ta reda på kreditkortsnummer, fingeravtryck och dna, enligt Guardian.

Ville veta färdplaner

I vissa afrikanska länder ska diplomaterna dessutom har uppmuntrats att ta reda på detaljerad information om militärbaser.

Direktiv till beskickningarna i Kairo, Tel Aviv, Jerusalem, Damaskus, Amman och Riyadh efterlyser exakta färdplaner för ledarna för Hamas och den Palestinska myndigheten.

Någon förklaring till varför amerikanska UD ville veta dessa fanns inte.

Spionerade på FN

Även FN:s ledning, inklusive generalsekreteraren Ban Ki-moon, ska ha varit målet för spionage. Amerikanska myndigheter ska ha velat ha reda på detaljer om it-systemen som alla höga FN-chefer använder, samt detaljer om lösenord och personliga krypteringsnycklar, skriver Guardian.

USA:s utrikesdepartements talesman PJ Crowley förnekar dock allt sådant spionage.

– Jag försäkrar er: våra diplomater är bara diplomater. De sysslar inte med underrättelseverksamhet, säger han.

Ville anfalla Iran

Enligt Sky News ska dokumenten dessutom avslöja att Saudiarabien upprepade gånger lobbat för en militär attack mot Irans kärnenergiprogram. Målet ska ha varit att hindra att landet utvecklar kärnvapen.

Andra dokument talar om att Iran har fått tag i avancerade långdistansmissiler från Nordkorea. Missiler som når hela vägen till Europa.

Ytterligare uppgifter i korrespondensen rör USA:s rädsla för säkerheten kring Pakistans kärnvapen samt påstådda kopplingar mellan den ryska regeringen och organiserad brottslighet, enligt Guardian.

Sverige är med

Sverige nämns på minst ett ställe i de 220 dokument som hittills har släppts (av 251 000). Det är i en rapport från ett möte mellan USA och EU i Bryssel 2009 då man diskuterade ekonomiska saktioner mot Iran. Sverige nämns då som ett av länderna som uttryckte oro för oönskade konsekvenser för exempelvis den iranska befolkningen.

I det kompletta materialet ska det finnas över 670 meddelanden mellan ambassaden i Stockholm och USA. Dessa har ännu inte släppts.

ANNONS