Skottlossning mot Sydkorea

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-28

Övningen med USA inledd i Gula havet

USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning har skapat nya oroligheter vid gränsön Yeonpyeong.

Skottlossning har hörts och alla reportrar beordras nu lämna ön.

– Läget är dåligt, säger Sydkoreas försvarsminister, rapporterar AP.

Vid midnatt, svensk tid, inledde Sydkorea och USA sin gemensamma örlogsövning utanför Koreahalvön.

Övningen ska ha utformats för att verka avskräckande på Nordkorea, men är enligt USA planerad sedan tidigare.

Pyongyang har hotat med nya "hårdhänta tillrättavisningar" om övningen genomförs. I tisdags granatbesköts en ö i ett omstritt gränsvatten som svar på en tidigare amerikansk-sydkoreans manöver.

Nordkorea har markerat mot övningen genom en beskjutning. Ön har inte träffats, skriver TT.

Robotar står redo

Tidigt i morse, svensk tid, hördes artillerisalvor nära sydkoreanska gränsön Yeonpyeong. Människorna på ön hade tidigare fått order att söka skydd i bunkrar, rapporterar tv-stationen YTN. Nyhetsbyrån Yonhap uppger att nordkoreanskt artilleri tycks ha skjutit mot ön. Ingen officiell bekräftelse finns på detta, skriver AFP.

Samma ö granatbesköts av Nordkorea i tisdags.

Nordkoreanerna har placerat ut sjövärnsrobotar på avskjutningsramper på Gula havet sedan den amerikansk- sydkoreanska örlogsövningen inletts, uppger Yonhap. De har också fört fram luftvärnsrobotar gränsområden.

Nordkorea går till militärt angrepp om Sydkorea och USA tränger in på dess territorialvatten, uppger nyhetsbyrån KCNA i Pyongyang enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi slår till brutalt mot varje provokation mot våra territorialvatten, säger KCNA.

Hundratals i skydd

Invånare och journalister som sökt skydd i bunkrar på Yeonpyeong tilläts lämna dem efter 40 minuter, några minuter för klockan fyra svensk tid.

Myndigheterna förklarade varken varför människorna fått order att söka skydd eller varför de senare tilläts lämna bunkrarna. Det var hundratals människor som tog betäckning, bland dem en stor skara journalister som kommit till ön i samband med örlogsövningen på Gula havet.

Senare kom instruktioner om att alla reportrar skulle lämna ön.

En AFP-fotograf berättade att han delade skyddsrum med officerare, polisbefäl, vanliga boende och journalister.

Örlogsövningen är planerad att pågå i fyra dagar i Gula havet. USA:s regering har vidhållit att den har ett enbart defensivt syfte och att den ska ha varit planerad långt före det nordkoreanska angreppet i tisdags.

I spetsen för USA:s styrka med fem fartyg i övningen går det atomdrivna hangarfartyget USS George Washington, drygt 333 meter långt och med ett deplacement på över 100 000 ton. Fartyget bär på 70–80 flygplan och har omkring 6 000 besättningsmedlemmar.

Tal om vedergällning

Sydkorea deltar med sex örlogsfartyg, bland annat en jagare i Aegisklassen med 7 600 tons deplacement, två jagare och fregatter på 4 500 ton och ett ubåtsjaktfartyg.

Angreppet i tisdags dödade fyra sydkoreaner, varav två marinsoldater och två civila. Sedan dess har ett allt skarpare ordkrig pågått mellan parterna. Pyongyang har hotat med både "ett och två" angrepp om den kritiserade flottmanövern i Gula havet genomförs samtidigt som tal om vedergällning har hörts från Seoul.

En sydkoreansk general sade vid begravningen av de döda soldaterna på lördagen att Nordkorea ska få återbetalt "hundra- och tusenfalt för att ha dödat och skadat våra marinsoldater".

Här ligger
Yeonpyeong