Eldväxling mellan Nord- och Sydkorea

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-23

Nordkorea skickade i morse minst 200 granater mot den sydkoreanska ön Yeonpyeong.

60 till 70 hus började brinna, två personer dödades och minst tretton människor skadades i attacken som klassas som en av de värsta sedan Koreakriget.

– Det är ett spänt läge här, säger Lars Vargö, Sveriges ambassadör i Seoul, till Aftonbladet.

Nu samlas FN:s säkerhetsråd för ett extrainkallat krismöte.

Ön Yeonpyeong har mellan 1 200 och 1 300 invånare.

Den träffades tidigt i morse av dussintals rundor artilleri, enligt sydkoreanska uppgifter. Minst 200 granater ska ha avlossats.

Granaterna, som kom från Nordkorea, har startat bränder i mellan 60 till 70 hus på ön och på flera ställen kommer uppgifter om att elden sprider sig från hus till hus. De boende på Yeonpyeong har flytt med fiskebåtar och fotografier visar på stora tunga svarta rökmoln och F16-stridsplan som nu flyger nu fram och tillbaka över ön.

Ledare samlas

Sydkoreansk media säger att det överlagda angreppet strider mot 1953 vapenstillestånd och att elden från Nordkorea har besvarats, men man har inte gått in på detaljer hur eller i vilken omfattning. Landets ledare har under dagen samlats i en bombsäker underjordisk bunker och Sydkoreas armé står i högsta beredskap.

– Vi försöker hindra det här från att eskalera, säger Sydkoreas president Lee Myung-bak i ett uttalande.

Lars Vargö är Sveriges ambassadör i Sydkorea. När Aftonbladet pratar med honom beskriver han läget som ”spänt”.

– Nordkorea har attackerat civila mål och det är naturligtvis mycket allvarligt. Vi följer utvecklingen hela tiden, säger han.

”Inte vi som började”

Men från Nordkoreanskt håll hävdar man att det ”inte var vi som började” och meddelar via nyhetsbyrån KCNA att det var Sydkorea som inledde dagens skottväxling.

På ön Yeonpyeong, som ligger mycket nära det nordkoreanska fastlandet, hölls en artilleriövning av Sydkoreas militär strax innan granatbeskjutningen från norr startade. Detta bekräftar Sydkorea, men säger att testskjutningarna avlossades västerut, inte norrut.

Och Nordkorea hotar med att attackera Sydkorea på nytt om grannlandet bryter mot de omtvistade sjögränserna "med ens 0,001 millimeter."

”Måste sätta mig in”

Sveriges ambassadör i Pyongyang, Barbro Elm, fick beskedet om striderna via BBC.

– Det har inte kommit några officiella kommentarer ännu, säger hon till TT.

Elm kom på förmiddagen svensk tid till Nordkorea efter ett besök i Peking och vill inte spekulera om varför konflikten mellan de båda länderna trappas upp just nu.

– Jag kan inte ge mig in på några sådana funderingar just nu. Jag har precis landat och måste sätta mig in i det här.

Ny anläggning

Eldattacken kommer i samma veva som avslöjanden att Nordkorea byggt en ny urananläggning.

Det vanligtvis så slutna landet visade upp bygget för den amerikanske kärnvapenforskaren Siegfried Hecker som var på besök i förra veckan.

Enligt Heckers rapport ska anläggningen ha "hundratals centrifuger" samt ett ”ultramodernt kontrollrum” som höll minst samma standard som i amerikanska anläggningar.

Modern fabrik

Centrifuger används för att omvandla naturligt uran till kärnkraftbränsle och kärnvapenanvändning.

– I stället för en handfull centrifuger, som jag trodde fanns i Nordkorea, såg vi en modern, ren fabrik med över 1 000 centrifuger, skriver han i rapporten.

Vetenskapsmannen var dock förbjuden att fotografera under besöket och kunde inte belägga påståendena från Nordkorea om att anläggningen redan producerar låganrikat uran.

Amerikanskt sändebud

Från Vita Huset i USA fördömer man attacken. I ett uttalande som släpptes före gryningen uppmanade pressekreteraren Robert Gibbs Nordkorea att "upphöra med sin aggressiva handling" och tillade att USA är i "nära och kontinuerliga kontakt" med den sydkoreanska regeringen, men att inga trupper var inblandade.

Vilket kan vara viktigt att poängtera – då USA har 28 000 man stationerade i Sydkorea.

Kina och Ryssland oroade

Även Kina och Ryssland uttalade sig under tisdagsförmiddagen om eldutväxlingen.

– Vi vill uttrycka vår oro över den här situationen, sa Kinas utrikespolitiska talesman Hong Lei vid en presskonferens i Beijing. Han uppmanade både Syd- och Nordkorea att ”göra mer för att uppnå fred i regionen”.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov manade parterna att försöka mildra den spända situationen som uppkommit.

Mångårig konflikt

Spänningen mellan Nord- och Sydkorea över ländernas västra gräns har pågått under många decennier, men har förvärrats än mer sedan mars månad, då det sydkoreanska krigsskeppet Cheonan med 46 soldater ombord sänktes.

Seoul sa att attacken kom från en nordkoreansk torped, men ifrån Pyongyang förnekade man all inblandning.

FN:s säkerhetsråd förbereder ett extrainkallat möte angående läget på Koreahalvön inom de närmaste dagarna. Det säger en anonym fransk diplomat till nyhetsbyrån Reuters.

Fakta:

Nordkorea

Officiellt namn: Demokratiska folkrepubliken Korea.

Invånare: 23 miljoner.

Huvudstad: Pyongyang

Utgör 55 procent av koreanska halvön.

Sydkorea:

Officiellt namn: Republiken Korea

Invånare: 49 miljoner.

Huvudstad: Seoul

Har 3 500 öar utanför kusten.

De båda länderna skiljs av en 4 kilometer lång demarkationslinje.

Källa: Nationalencyklopedin