Forskare fångade antimateria i fälla
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-17
Svenska forskare var med
vid banbrytande forskning
I ett revolutionerande experiment har forskare lyckats fånga in antimateria.
Nu ska de studera det mytomspunna ämnet som enligt Big Bang-teorin borde ha förintat universum för länge sedan.
Det är första gången någonsin som människan har lyckats med konststycket att inte bara skapa antimateria, utan även fånga in det under en kort stund.
Antimateria utplånas nämligen i samma stund det kommer i kontakt med vanlig materia, som till exempel luft.
– Det blev väldigt lyckat. Vi fångade in antimaterian i en atomfälla, säger Svante Jonsell, docent i atomfysik, som deltog i experimentet vid CERN-laboratoriet i Schweiz.
Storslagen forskning
Antimateria är bland det mest storslagna och mystiska som vetenskapen arbetar med.
Enligt Big Bang-teorin skapades det lika mycket antimateria som materia när universum bildades. Men ingen har någonsin sett till denna mystiska antimateria ute i rymden.
– Det finns ingen förklaring till det. Enligt Big Bang-teorin borde all materia och antimateria ha förstört varandra till slut, men så är det ju uppenbarligen inte, säger Svante Jonsell.
Antimateria är också ett populärt ämne i science fiction. I Dan Browns bästsäljare ”Änglar och demoner” lyckas forskare vid just CERN fånga in antimateria i en kapsel – som bildar en kraftig bomb.
Ingen bomb på väg
Men någon antimateria-bomb kan aldrig byggas, enligt Jonsell.
– Dessbättre går det inte att skapa sådana mängder antimateria. Det går inte att hålla fast det. Det finns bättre sätt att göra bomber på.
I det senaste experimentet skapade forskarna totalt 38 antiatomer. De hölls vid liv under en femtedels sekund med hjälp av ett starkt magnetfält i atomfällan.
– Det är lång tid om man jämför med den mikrodels sekund som det normalt tar innan de förstörs, säger Svante Jonsell.
Forskarna ska nu studera data från experimentet för att se vilka skillnader som finns mellan antimateria och vanlig materia.
Vad kan man ha antimateria till?
– Inte mycket. Det här är grundforskning och handlar om väldigt fundamentala frågor som varför vi har ett universum med bara materia, säger Jonsell.
Fakta: CERN
Vid CERN-laboratoriet utanför Genève i Schweiz finns en enorm partikelaccelerator som heter LHC (Large Hadron Collider).
Den kan liknas vid ett 27 kilometer långt rör som det går att skicka protonstrålar genom.
När strålarna kolliderar i nära ljusets hastighet uppstår nya partiklar som människan tidigare aldrig kunnat se, och som fanns vid universums födelse för 14 miljarder år sedan.
Bland annat söker forskarna efter Higgsbosonen, som enligt en teori är nyckeln till varför saker har massa.