Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Förbjuds äta godis på jobbet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-17

Tänk om det skulle bli förbud mot att äta godis och frukt, tugga tuggummi och dricka läsk på jobbet?

För personalen på Menigo Foodservice lager i Arlöv har det blivit verklighet.

Efter att en arbetare ertappades med att snatta på lagret, infördes förbudet.

Skyddsombudet på lagret hos Menigo Foodservice lager i Arlöv har anmält arbetsgivarens förbud som trädde i kraft den 10 november i år till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet är det kränkande för personalen.

– Det är en kränkning mot alla medarbetare att ses kollektivt som tjuvar. Det som hänt nu ser jag som massbestraffning, säger Ronny Frantzén som är huvudskyddsombud till Aftonbladet.

Ilsken personal

Han berättar att arbetstagaren som blev påkommen med att snatta fick gå direkt från jobbet. Efter det meddelade arbetsgivaren muntligen om förbudet mot godis, läsk, tuggummi och frukt.

– Personalen reagerade med ilska. De flesta kände ju att de blev anklagade att vara tjuvar, så ilskan är fullt begriplig. Just att de kom med ett sådant förbud i samband med den anställdes avsked, ledde till den reaktionen. Hade detta hänt oberende av den andra händelsen, hade man nog inte reagerat lika mycket på det.

Hånfull attitityd

Ronny Frantzén som har arbetat hos arbetsgivaren sedan 1990 upplever att han inte fått gehör för sina invändningar mot förbudet.

– Jag har mötts av en hånfull attityd, säger han.

Han vill att förbudet hävs och har föreslagit att de anställda skulle kunna checka in godis, läsk och annat som man tar med sig.

– Närmaste chef skulle kunna sätta sin signatur på förpackningen.

Facklig fråga

Av en tjänsteanteckning på anmälan framgår det att Arbetsmiljöverket ser detta som en ordningsfråga som arbetsgivare och fackförbund får sköta genom förhandling.

Menigo Foodservices vd Fredrik Gren beklagar att personalen känner sig utpekade som tjuvar. Han anser dock att förbudet är motiverat, med hänsyn till företagets kunder som består av bland annat restauranger och förskolor.

– I Malmö har man tidigare haft en högre frihetsgrad än på andra ställen inom koncernen men när det missbrukades av en anställd går vi tillbaka till regeln som vi har på andra ställen. Sedan är det naturligtvis olyckligt när andra tar åt sig. Vi har valt att ha samma regel för alla nu.

Han berättar att de anställda självklart får äta på jobbet, men att det då ska ske i företagets lunchrum.

– På det viset kan vi ta bort risken att man frestas och kanske tar något som är ämnat för kunderna.

Fredrik Gren tar talat med den som är chef i Malmö och säger att man där nu kommer föra en dialog med fackets representanter om det hela.