Kommentarer till Sahlins avgång

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2010-11-14

”Ett nödvändigt steg”

Under söndagen meddelade Mona Sahlin att hon avgår som partiledare för Socialdemokraterna.

Ett väntat besked, anser de flesta.

Göran Persson:

"Det har varit en svår period för partiet och för Mona Sahlin. Jag har förståelse och respekt för hennes beslut. Nu måste vi titta framåt och ta nya tag", säger han via sin presskontakt.

Fredrik Reinfeldt, M:

– Mona Sahlin har i sin långa gärning betytt otroligt mycket för svensk politik. Hon är en skarp politiker och en mycket vass debattör. Jag har uppskattat hennes ambition att arbeta konstruktivt för Sveriges bästa, inte minst nu efter valet.

Jytte Guteland:

SSU:s ordförande säger att Mona Sahlin har varit en mycket bra partiordförande, men under en mycket svår tid för Socialdemokraterna.

– Jag hade gärna sett att hon hade varit den som ledde förändringsarbetet för Socialdemokraterna framåt, men jag förstår samtidigt hennes beslut.

– Jag tycker att det är viktigt att Socialdemokraterna lyssnar på Mona Sahlin när hon säger att vi måste ta vår kräftgång och det allt svagare förtroende vi får från svenska folket på allvar. Socialdemokraterna kan nu välja att fortsätta ha vinter eller också bestämma sig för att ha vår igen.

Guteland säger att det är mycket viktigt att partikongressen blir en förändringskongress,

– Det är inte "business as usual" som gäller på den här kongressen.

Enligt henne är det alldeles för tidigt för att tala om efterträdare till Sahlin.

Peter Eriksson, MP:

– Som situationen har utvecklat sig var det antagligen ett nödvändigt steg att hon beslutade sig för att avgå. Vilka effekter det här får är svårt att säga, menar Eriksson.

Blev du förvånad?

– Nej. Med tanke på hur det har varit den senaste tiden så var det mer en tidsfråga, säger Eriksson.

Han framhåller att Sahlin har varit en bra kamrat och samarbetspartner.

– Hon var viktig för att kunna skapa det rödgröna samarbetet. Det som känns trist är att det rödgröna samarbetet aldrig fick den skjuts som behövdes för att det skulle kunna vinna valet, säger Eriksson.

Jimmie Åkesson, SD:

– Hon har å ena sidan varit en typ av ofrivillig valarbetare för vårt parti, men hon har också skadat Sverige genom att föra en ansvarslös politik. På ett personligt plan kan jag tycka att det är tråkigt, hon var den första att ta en offentlig debatt med mig och hon har varit respektfull och trevlig när vi mötts i riksdagen. Hon har det nog ganska tufft i dag, säger han i ett pressmeddelande.

Jan Björklund, FP:

– Hon hade kunnat modernisera svensk socialdemokrati. Det är ett självmål av partiet att avsätta henne, men på slutet gav de henne inget val.

Maria Wetterstrand, MP:

Miljöpartiets språkrör tycker att Mona Sahlin nu orättvist får bära skulden för partiets misslyckande.

– Mona tog ett väldigt modigt och helt nödvändigt beslut om att inleda samarbete med andra partier. Nu får hon ta skiten för att vi inte lyckades vinna regeringsmakten, säger Wetterstrand.

– Vare sig Mona eller någon annan hade kunnat fatta ett bättre beslut, menar Wetterstrand.

Hon säger att Sahlin förde Socialdemokraterna från deras dröm om en enpartiregering till en insikt om att partiet behöver bygga allianser.

Wetterstrand befarar att Socialdemokraterna inte ska förstå att det krävs samarbete även i framtiden.

– De kan inte förvänta sig att på nytt bli ett parti som sitter ensamt i regeringen med stödpartier vid sidan av.

– Jag har en önskan om att de inte går tillbaka till någon asfalt- och betongsocialdemokrati efter det här, säger Wetterstrand.

Wetterstrand framhåller också att hon uppskattat Sahlins politiska linje när det gäller bland annat öppenhet och mångfald.

– Hon har också gjort stor nytta när det gäller att övertyga Socialdemokraterna om att de behöver en småföretagarpolitik, tillägger Wetterstrand.

Stefan Löfven:

– Det känns tråkigt men jag har full respekt för Monas beslut, säger Metalls ordförande Stefan Löfven.

Han tycker att Sahlin utsatts för en extrem press.

– Det har varit ett väldigt tryck mot henne. Hon har haft det oerhört tufft, jag tänker främst på medierna. Jag har beundrat hennes styrka, säger Löfven.

Anser du att Sahlin behandlats orättvist?

– Ja, det tycker jag. Det har varit rena kampanjer mot henne i medierna. Klart att alla med större uppdrag får vara beredda på kritik, men det här blev för mycket kampanj, säger Löfven.

Han tycker att det är viktigt att Sahlin blir kvar och leder processen fram till extrakongressen i slutet av mars.

– Det är oerhört viktigt. En av hennes stora styrkor har alltid varit att skapa delaktighet. Det behöver vi nu, säger Löfven.

Vad betyder Sahlins avgång för partiet?

– Det beror på hur vi hanterar det här. Det här måste skötas med värdighet vad gäller personfrågan. Vi i partiet måste behålla lugnet. Vi måste också fokusera på och utveckla politiken. Den här mellankongressen är ett första steg, säger Löfven.

Lars Ohly, V:

– Vi är nog alla lite förvånade, ledningen för Socialdemokraterna brukar inte tillåta att någon sitter i bara tre, fyra år på ledarposten. De brukar stötta.

Vad önskar du för typ av ledare för Socialdemokraterna i framtiden?

– De har bara haft en kvinnlig ledare under sin historia och jag hoppas att det inte var en parantes.