Inte en verklig frihet för Suu Kyi

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-13

I dag blev Aung San Suu Kyi fri från sin husarrest. Efter sju år av närmast total isolering kan hon åter röra sig fritt i Rangoon.

Att generalerna som styr landet nu släpper henne betyder att de känner sig säkra. För att de nu är färdiga med den process som inleddes redan för 21 år sedan, när Suu Kyi sattes i husarrest första gången. Sedan hennes parti NLD vunnit det senaste valet i Burma 1990 har juntan ägnat all kraft åt att rigga ett system som ska verka demokratiskt inför omvärlden, men som säkrar militärens maktinnehav. Ungefär som Saddam Hussein på sin tid fixade valen i Irak.

Efter juntapartiernas ”valseger” i söndags känner sig generalerna säkra nog.

Suu Kyis frihet kommer dock att bli extremt beskuren. När hon var fri under en period på 1990-talet fick hon inte lämna Rangoon, och varje gång hon mobiliserat något motstånd av betydelse har juntan arresterat henne igen.

Det riggade valet och Aung San Suu Kyis nya ställning innebär att omvärldens reaktioner på händelserna i Burma blir extremt betydelsefulla. Det har under en tid funnits en tendens att öka stödet till de politiker som ställde upp i valet förra helgen. Att sakta men säkert dra undan sitt stöd för Aung San Suu Kyi, NLD och den del av demokratirörelsen som verkar i exil.

Nyligen drog Danmark till exempel undan sitt stöd till tidskriften Irrawaddy och till radiostationen Democratic Voice of Burma. Även Sverige har minskat sitt stöd till grupper som verkar längs gränsen till Thailand.

FN:s särskilde rapportör för Burma, Tomas Quintana, krävde i våras att en internationell kommission ska utreda om generalerna i Burma gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten. Flera länder har ställt sig bakom kravet, men inte Sverige. Enligt UD vill man ”vänta och se”. Vänta på vad?

Kanske väntar UD på att den tysta diplomatin ska få effekt. Samma sorts tysta diplomati som man använder för att få David Isaak fri i Eritrea.

Det är avgörande att generalerna inte lyckas i sin ambition att tvätta sitt rykte och behålla makten under civil förklädnad. Det är helt avgörande att omvärlden fortsätter ge sitt stöd till Aung San Suu Kyi och andra krafter som arbetar för verklig demokrati i Burma.

ANNONS