Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

"Vi kristna och muslimer brukade kunna leva tillsammans"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-12

Efter flera blodiga attacker lämnar kristna Irak

flyr Kristna familjen Thomas var tvungna att överge sitt hus när militanter detonerat ett flertal bomber i staden. Nu vilar de i en kyrka i Bagdad.

Kristna flyr Irak.

Efter flera blodiga attacker – och efter att landets al-Qaida-grupp pekat ut samtliga kristna som legitima mål – är det många som inte vågar bo kvar.

– Det här är mitt land men hur länge ska jag orka, det är frågan, säger Emma Hovasapien, 50, till USA Today.

I slutet av oktober, halvvägs in i söndagsmässan, stormade beväpnade män in i den katolska kyrkan i Bagdad.

De tog kyrkobesökarna som gisslan men det hela slutade i ett blodbad. 68 personer dog och många skadades.

"Kristna legitima mål"

En al-Qaida-grupp tog på sig skulden för attacken och meddelade att man kommer att fortsätta jaga kristna. De motiverar sitt hat bland annat med att de kristna är mer lojala med västländerna än med Irak.

"Alla kristna centra, organisationer och institutioner, ledare och troende, är legitima mål för mujahedin närhelst de kommer åt dem," som Islamiska staten Irak, som landets al-Qaidanätverk kallar sig, säger i ett uttalande.

Massakern i kyrkan var den blodigaste i en serie attacker mot kristna i Irak det senaste året. Men varken den första eller den sista.

I onsdags fortsatte det.

Riktade mot kristna

Elva vägbomber detonerade under en timma i övervägande kristna områden i Bagdad. Fem personer dödades och ett 30-tal skadades.

Dagen innan smällde bomber i tre hus som tillhörde kristna familjer. Ingen skadades då eftersom husen var övergivna.

– De här operationerna var riktade mot kristna och de kom som en fortsättning av attacken mot kyrkan, säger en myndighetskälla till AFP.

Kristna har bott i Irak långt innan landet fick sitt namn, i nära 2 000 år. Men läget har nu blivit så allvarligt i landet att många kristna invånare har börjat lämna sina hem och fly till länder som Syrien, Egypten och Jordanien. Man tror att så många som en miljon kristna har flytt Irak sedan USA-invasionen 2003.

"Hur länge?"

Emma Hovasapien, 50, är en kristen kvinna i Irak. Hon säger till USA Today att många av hennes grannar har börjat sälja sin möbler och hus.

– Det här är mitt land men hur länge ska jag orka, det är frågan.

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki besökte kyrkan efter massakern och har lovat att skydda Iraks kristna och många muslimer världen över fördömer attackerna.

Vågar inte lita

Iraks politiska och religiösa ledare uppmanar även de kristna att stanna i landet.

Men många vågar inte lite på de vackra orden.

– Folk har panik. De kommer till kyrkorna och frågar oss vad de ska göra. Vi är förstörda efter det som hänt, säger Saad Sirap Hanna, en präst i Saint Joseph-kyrkan i Bagdad.

En kvinna vid namn Selma Edward Eskander säger till AFP att hon verkligen inte vill lämna Irak men att hon snart inte ser det som att hon och hennes familj har något val. Hon och hennes familj är kristen men hon har alltid sett Iraks muslimer som sin familj med.

– Jag undrar vad som hänt med Irak. Vi kristna och muslimer brukade kunna leva tillsammans.