”Klart att det finns andra kandidater”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-12

Margareta Winberg om Sahlins eventuella efterträdare

Margareta Winberg har varit en av Mona Sahlins främsta försvarare.

Men nu är det annat ljud i skällan.

– Nej, jag är inte längre hundra på att hon bör sitta kvar, säger Winberg.

Margareta Winberg.

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S) och riksdagsledamot, nu styrelseordförande i Svenska spel och Karlstads universitet, har försvarat Socialdemokraternas partiledare under hela valrörelsen då Sahlin fick ta emot tunga smällar och hård kritik.

Annat läge

Även efter det katastrofala valresultatet har Winberg visat stöd för partiets ledare.

– Jag har försvarat henne på gator och torg och i tidningar. Men nu är läget ett annat eftersom alla, inklusive Mona, ställer sina platser till förfogande. Nu måste en valberedning analysera vilken roll partiledningen hade i den här enorma förlusten. Jag är personligen varken helt hundra på om Mona Sahlin bör sitta kvar eller hundra på om hon bör bytas ut, säger Margareta Winberg.

Hon säger att partiledaren är mycket viktig för partiets framgång.

– Sahlin ledde partiet in i katastrof men hon var inte ensam, det är viktigt att säga. Men en ledares ansvar är stort, man väljer sina medarbetare och de som ska vara ens uppbackare.

Sahlin har fått kritik för att hon har för många Ja-sägare runt sig, vad anser du om det?

– De har i alla fall inte gett henne råd så att hon vunnit valet. Det gäller att även ha kritiker runt sig som vågar opponera sig.

Finns det en lämplig efterträdare till Sahlin, redo att ta över?

– Det är klart att det gör. Det handlar bara om att leta. Men jag tänker inte säga något namn, säger Margareta Winberg.

– Men innan man väljer partiledare måste man bestämma vilken inriktning partiet ska ha med ett växande Moderaterna och Sverigedemokraterna. Personligen tycker jag inte att sossarna ska springa efter Reinfeldt utan stå för något eget med huvudinriktning på tre politiska frågor – ekonomi, miljö och migration.